Cengiz Demirci: 250 milyar doları dışarı vermeyelim
SSR Başkan Yardımcısı (ABD) ve Türkiye Ülke Müdürü Cengiz Demirci, Türkiye’nin önümüzdeki 20 yılda bugünkü fiyatlarla toplam 250 milyar dolar harcayarak altın ithal edeceğine işaret etti. Daha agresif programlara ihtiyaç olduğunu kaydeden Demirci, "250 milyar doları dışarı vermeyelim" dedi.
Ekonomi gazetesi ve İsgold’un katkılarıyla düzenlenen Altın Sohbetler’e katılan SSR Başkan Yardımcısı (ABD) ve Türkiye Ülke Müdürü Cengiz Demirci, Türkiye’nin altın madenciliğindeki potansiyelini, sürdürülebilirlik konusunu ve bölge ekonomisine sağladıkları katkıları anlattı.
Enflasyonist ortamda üretim girdilerindeki artış, altın madenciliğini de etkiliyor. Cengiz Demirci, bazı rakamlar veriyor: “Örneğin, patlatmada kullandığımız amonyum nitratın kilosu 45 cent’ten 1 dolar 10 cent’ere kadar çıktı. Veya sülfürik asit; global ölçekte 40 dolardan 450 dolara yükseldi. Doğal olarak maliyet artmaya başladı.”
Çalışma hayatının belli bir bölümünü ABD’de geçiren Demirci, buradan da bazı örnekler veriyor: “ABD’de net bir şekilde görüyoruz ki, her firma üretim maliyetlerini yeniliyor ve rakamlar bir önceki yılın yüzde 10-15 üzerine çıkıyor. Dünyanın her yerinde oldukça ciddi bir maliyet artışıyla karşı karşıyayız. Hammaddede artışlar çok büyük boyutlarda.”
Elektrik fiyatlarının da üretim maliyetlerine etkisinin büyük olduğunu söyleyen Demirci, “Ortalama elektrik 8’den 21 cent’lere geldi. Bu ciddi bir baskı oluşturuyor. Üretim prosesimiz enerjiye bağımlı” diye konuştu.
Türkiye’deki altın madenciliğinde çok ciddi bir potansiyel olduğunu söyleyen Cengiz Demirci, dünyadaki ve Türkiye’deki üretimle ilgili şunları anlattı: “Türkiye’de geçen yıl ürettiğimiz altın dünya üretiminin sadece yüzde 1,1’ine denk geliyor. Dünyanın en büyük ilk 5 altın üretici ülkesi üretimin yüzde 38’ini gerçekleştiriyor. Türkiye’de 2021’de ithal ettiğimiz altın 10 milyar dolar. 28 yılda 4.681 ton altın ithal etmişiz, bugünkü değeri 270 milyar dolar. Sormamız gereken soru şu, önümüzdeki 20 yılda bugünkü fiyatlarla toplam 250 milyar dolar harcayarak altın ithal etmeye devam mı edelim, yoksa dünyanın en önemli jeolojik kuşağındaki bir ülke olarak altın üretimimizi mi artıralım? Dünyanın en önemli jeolojik kuşağında 3 ülke var. Bunlar İran, Pakistan ve Türkiye. İran’da yatırım yapılamıyor. Pakistan’da belli bir miktar yatırım var. Geriye Türkiye kalıyor. Bizim buraya yatırım yapmamız gerekiyor. Biz bu parayı, 250 milyar doları, dışarı vermek istemiyoruz. Kamunun zaten özel bir desteği var firmalara karşı. Sanırım daha agresif programlar yapmamız lazım Türkiye’de.”