Mücevher pazarına yakından bir bakış
Günümüzde küresel mücevher pazarının ekonomisi, demografisi ve tüketici alışkanlıklarına baktığımızda çarpıcı rakamlar karşımıza çıkıyor. İşte Türkiye’nin önemli bir oyuncu olduğu mücevher pazarına yakından bir bakış. Evrim Küçük'ün yazısı...
EVRİM KÜÇÜK
İnsanlar binlerce yıldır kendilerini takılarla süslüyor. Antik çağlardan beri kişinin kendini ifade etmesinin en iyi yollarından biri olan ve modanın ayrılmaz parçası haline gelen aksesuarlar ve mücevherler dünyanın en önemli sektörlerinden biri haline geldi. Günümüzde küresel mücevher pazarının ekonomisi, demografisi ve tüketici alışkanlıklarına baktığımızda çarpıcı rakamlar karşımıza çıkıyor. İşte Türkiye’nin önemli bir oyuncu olduğu mücevher pazarına yakından bir bakış
MÜCEVHERİN DEMOGRAFİSİ
En çok Y kuşağı alıyor, en çok yaşlılar harcıyor
* Yaş gruplarına göre toplam mücevher harcamalarına bakıldığında, 25-34 yaş arasındaki kişiler en yoğun mücevher alıcısı olup, dünya çapındaki tüm mücevher satışlarının yüzde 35’ine katkıda bulunuyor.
* İkinci en büyük yaş grubu, toplam mücevher harcamasının yüzde 27’sini oluşturan 16-24 yaş arası gençler. Grand View Research’ün mücevher pazarı araştırmasına göre 45-54 yaş grubu, tüketici başına yıllık ortalama 304,6 dolarla mücevhere en fazla harcama yapan kesim.
* Y kuşağı, dünya nüfusunun yüzde 23’ünü oluşturmasına rağmen, küresel olarak tüm mücevher harcamalarının yüzde 57’sini yapıyor.
* Nüfus büyüklüğüne göre en fazla mücevher gelirielde edilen ülkeler söz konusu olduğunda, Hong Kong, kişi başına düşen yıllık 1288,4 dolarla dünyanınmerkezi durumunda.
* İkinci sırada 439.6 dolarla Singapur bulunuyor. Bu ülkeleri ABD, Kanada, Avustralya, Türkiye, İtalya, Çin, İngiltere ve Güney Kore izliyor.
MÜCEVHERİN ANATOMİSİ
En çok küpe takılıyor
* Kadınlar en çok küpe almaya eğilimliyken, erkekler en çok kolyeyi beğeniyor. Araştırmalara göre, tüm nüfus göz önüne alındığında kolyeler en çok satan takı kategorisi.
* Kadınların yüzde 87’si düzenli olarak küpe taktığını, yüzde 64’ü kolye taktığını ve yüzde 47’si bilezik taktığını söylüyor. Tüm kadınların yalnızca yaklaşık yarısı her gün yüzük takıyor.
Yüzük Google’ın efendisi
* Google tarafından derlenen arama trendlerine göre yüzükler internette en çok aranan takı türü. 2020- 2022 döneminde aylık ortalama 2.2 milyondan fazla aramayla yüzüklerin Google’da mücevherlerle ilgili en çok aranan konu olduğu görülüyor. Anahtar kelime olarak en popüler ikinci mücevher kategorisi aylık ortalama 1.8 milyon arama ile söz yüzükleri.
MÜCEVHERİN EKONOMİSİ
Çin pazar lideri konumunda
Dünyada takı pazarının pandeminin yarattığı olumsuz etkileri geride bırakarak 2022’de 269 milyar dolarlık büyüklüğü ulaştığı tahmin ediliyor. Ancak bunun 22 milyar doları ‘lüks mücevher’ kategorisinde değerlendiriliyor.
* Satista tarafından yapılan sektör araştırmasına göre pazarın 2022-2026 döneminde yıllık ortalama yüzde 5.17 büyümesi bekleniyor. Bu da pazarın 300 milyar doların üzerinde bir büyüklüğe doğru hızla yol aldığı anlamına geliyor.
* Çin, 111.5 milyar dolarla en çok mücevher alan ülke. 61.8 milyar dolar değeriyle ABD dünyanın en büyük ikinci mücevher pazarı iken, Hindistan 40.5 milyar dolar ile üçüncü.
Türkler 7.63 milyar $ akıtıyor
* Türkiye aynı araştırmaya göre yıllık 7.63 milyar dolarlık harcamayla en büyük 7’nci mücevher pazarı. Türkiye’nin küresel pazar içindeki payı yüzde 2.8 civarında.
* Diğer büyük pazarlar arasında Hong Kong, Japonya, Rusya, Kanada, Almanya ve İngiltere bulunuyor.
Online alışveriş patladı
* Mücevher pazarında en dikkat çeken trend internet satışlarındaki artış. Online pazarının büyüklüğü 22 milyar dolara ulaşmış durumda. Şimdilik tüm mücevher satışlarının yalnızca yüzde 8.2’si internet üzerinden yapılıyor. Küresel online kuyumculuk pazarının 2027 yılına kadar 60 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu, yıllık yüzde 15.41’lik bir bileşik büyüme oranının beklendiği anlamına geliyor.
* 117 farklı kuyumcudan elde edilen veriler, mücevherlerin ortalama perakende fiyatının 804 dolar olduğunu gösteriyor. Dünyanın en büyük mücevher şirketlerinden Signet Jewelers ve Tiffany & Co’dan alınan verilere 2020 ve 2021 döneminde mücevherlerdeki ortalama kar marjı yüzde 116 olarak gerçekleşti.
(Bu yazı 6N+ Magazine dergisinin ilk sayısında -Ocak/Şubat 2023- yayımlanmıştır.)