Mücevhercilerden depremzede bayilere yardım eli
Çalışanlarını aileleriyle birlikte farklı şehirlerdeki mağazalarda çalışmak üzere transfer eden firmalar, ailelere kira yardımı da yapıyor. Bazı firmalar ise bayilerine faal dükkanların işletmeciliğini teklif ediyor.
Türkiye depremin yaralarını sarmaya devam ediyor. Depremin başladığı günden beri bölgeye destek sağlayan mücevher firmaları, kurdukları aşevleriyle binlerce depremzedeye umut olurken, birçok firma da bölgedeki mağazalarında çalışanlara ve bayilerine destek olmayı sürdürüyor.
Bazı mücevher firmaları, bölgede kapanan mağazalarındaki işsiz kalan çalışanlarına, istedikleri şehirdeki mağazalarda çalışmaları üzerine teklif götürmüş durumda.
Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş "Bölgede kendi mağazalarımız da vardı, bayilerimiz de vardı. Şu anda 10 mağazamız kapalı. Kahramanmaraş, Malatya ve Hatay’daydı mağazalar. Oradaki çalışanlarımızı başka şehirlere transfer ettik. Ürünlerimizi de mağazalardan bir hafta sonra aldık.” Ekiplerinin zaten bu işi çok iyi bilen insanlar olduğunu, hangi mağazanın hangi ekibe ihtiyacı olduğunu bu kişilerin çok iyi bildiğini söyleyen Güzeliş, “Tekirdağ, Ankara, Antalya’nın çalışana ihtiyacı vardı. Hepsini oralara transfer ettik, kira desteği verdik. Dolayısıyla bu şekilde devam ediyoruz” dedi.
Bayilerinin de kendi ekipleriyle ilgilendiğini açıklayan Güzeliş, depremde hasar gören mağazalar ve göçük altındaki altınlarla ilgili şu bilgileri verdi: “Kahramanmaraş’ta bir tane, Adıyaman’da iki mağaza göçük altında kaldı. İnsanlar kurtarıldıktan 15 gün sonra altınları çıkardı bayilerimiz. Dükkanın içinde arabada uyuyarak nöbet tuttular. Kendileri kazdılar ve çıkarttılar. Şükür ki, hiçbir insan kaybımız yok.”
Deprem bölgesindeki cirolarının toplam gelirler içerisindeki payının yüzde 3 civarında olduğunu da ekleyen Güzeliş, “Türkiye’de şu an herkes depremle ilgili yardımla uğraşıyor ya da aklımız fikrimiz o bölgede. Perakendenin şu an çok zayıf olduğunu söyleyebilirim” dedi.
Storks’un patronu Ayhan Güner ise şunları paylaştı: “Bölgede 6 mağaza vardı. 4’ü kapandı 2’si açık. Bayilerimizin mağazalarıydı. Hatay’daki bayimiz mağazayı kapattı, ürünleri getirip bize bıraktı. ‘Kasaya koyun’ dedi. Kendisi, depremde babasını kaybetti, annesini göçük altından aldı. Çok zor günlerden geçiyoruz. Ancak Hatay hariç diğer illere yavaş yavaş dönmelerin başladığını da görüyoruz.”
Bayilerinden birine İstanbul’daki faaliyette olan dükkanlardan birini teklif ettiklerini açıklayan Güner, “Gel dükkanın başına geç, biz bir şey istemiyoruz, kazandığın senin olsun’ dedik. Çünkü eski müşterimiz, 40 senelik arkadaşımız. Ailesiyle geldi. İstanbul’da ev tuttu. Kahramanmaraş’tan bir başkası geldi, ona da aynı şeyi söyledik. ‘Olan sermayenizi içeri koyun’ dedik. Bu şekilde birbirimize yardım edeceğiz. Önemli olan para kazanmaları. Para kazanması için de biz de dükkanlarımızı teklif ediyoruz. Çalışmaları ve normal hayatlarına geri dönmeleri gerekiyor” ifadelerine yer verdi.