Sahte boşanmalar Maliye'nin radarında!
Hazine ve Maliye Bakanlığı, gücü olduğu halde iş aramayıp yardım alanlar ve yardımı almaya devam etmek için kayıtsız çalışanları radarına aldı. Bakanlık, eşinden boşandığı halde birlikte yaşamaya devam ederek yetim aylığı alan kadınları tespit ederek sosyal yardım almasının önüne geçecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, gücü olduğu halde iş aramayıp yardım alanlar ve yardımı almaya devam etmek için kayıtsız çalışanları radarına aldı. Bakanlık bu şekilde yardım alan kişilerin istihdama katılması sağlamayı hedefliyor. İşkur’un da devreye alınacağı uygulamada meslek danışmanlarının etkin rol oynayacağı öğrenildi. Ayrıca sosyal yardım yararlanıcılarının istihdam edilebilirliği için eğitim ve meslek edindirme faaliyetleri yaygınlaştırılacak.
Sosyal yardım alan hane sayısı 1.7 milyon arttı
Sözcü’de yer alan habere göre 2017 yılında 3.2 milyon hane sosyal yardım alırken bu sayı 2023’te 4.99 milyona dayandı. Son 4 yılda sosyal yardım alan hane sayısı 1.7 milyon arttı. 5 haneden biri sosyal yardım alır hale geldi. Bu kişilerin nüfusa oranı, 2017 yılında yüzde 13.7 seviyesindeyken 2023’te yüzde 18.4’e yükseldi.
Sosyal yardımları kesilecek
Eşinden boşandığı halde birlikte yaşamaya devam ederek yetim maaşı alan kadınlar tespit edilerek sosyal yardım almasının önüne geçilecek.
Sahte boşanmalarda kadınlar ölen anne ya da babalarından dolayı SGK’dan hem hak etmedikleri aylık almakta hem de Genel Sağlık Sigortasından da faydalanmaktadır. Ayrıca genel sağlık sigortası primi ödemekten de kurtulmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu, eşinden boşandığı hâlde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığını tespit ettiği eşlerin bağlanmış olan aylıklarını kesmekte ve adlarına ödenmiş olan Genel Sağlık Sigortası yardım tutarları da dâhil faizi ile birlikte geri almaktadır.
Maaş ve sağlık giderleri faiziyle geri alınıyor