Spor kulüpleri gelirlerinin yüzde 10'u kadar borçlanabilecek

Spor kulüpleri ve spor AŞ'ler, bir bütçe yılında önceki yıl brüt gelirlerinin en fazla %10'una kadar borçlanabilecekler.

Spor kulüpleri gelirlerinin yüzde 10'u kadar borçlanabilecek

Spor kulüpleri ve AŞ'lerinin borçlanma sınırlamalarından muafiyetlerine ilişkin esasları belirleyen yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, borçlanmayla yükümlülük altına girilen tutar, içinde bulunulan hesap dönemi sonu itibarıyla finansal tablolarda yer alan yabancı kaynaklar toplamı ile bir önceki hesap dönemi sonu itibarıyla finansal tablolarda yer alan yabancı kaynaklar toplamının farkı olarak tanımlandı.

Yönetmeliğe göre, öngörülen %10 oranının üzerindeki borçlanmalar; spor kulüplerinde genel kurul üye tamsayısının en az üçte ikisinin, halka açık spor AŞ'lerde sermayenin çoğunluğunu oluşturan pay sahipleri veya temsilcilerinin, diğer spor AŞ'lerde sermayenin en az üçte ikisini oluşturan pay sahipleri veya temsilcilerinin olumlu oyu ile kabul edilen ek bütçe ile yapılabilecek. Ancak ek bütçe ile yapılacak borçlanma önceki yıl brüt gelirlerin %50'sinden fazla olamayacak.

Önceki yıl gerçekleşen bütçelerindeki brüt gelirleri, gerçekleşen giderlerinden fazla olan spor kulüpleri ve spor AŞ'ler, takip eden yılda öngörülen bu sınırlamaların üzerinde gerçekleşen brüt gelir fazlası kadar ilave borçlanma yapabilecek.

Spor kulüpleri ve spor AŞ'ler, ancak önceki yıl brüt gelirlerinin en fazla %10una kadar ve her halükârda vadesi mevcut yönetim kurulunun olağan görev süresinin bitiminden önce gelecek şekilde borç verebilecek.

Spor tesisi muaf

Yönetmelikle, spor kulüpleri ve AŞ'lerin spor faaliyetlerinde kullanılmak üzere; spor tesislerinin satın alınması veya yapılması ya da spor tesisi yapmak için taşınmaz satın alınması, irtifak hakkı tesisi, kiralanması veya bu tesislerin bakım ve onarımına ilişkin borçlanmalar, borçlanma için öngörülen sınırlamalardan muaf olacak.

Bu kapsamda satın alınan taşınmazlar için yapılan borçlanmalar için SPK tarafından yetki verilen gayrimenkul değerleme kuruluşları tarafından düzenlenen değerleme raporlarında belirtilen değer esas alınacak.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, yönetmeliğin uygulanması ile ilgili tereddütleri gidermeye, uygulamayı düzenlemeye ve yönetmeliğin uygulanmasını sağlamak üzere her türlü alt düzenlemeyi yapmaya yetkili olacak.