Tech Ai Land, yangını büyümeden söndürüyor!
Yangını önlemenin felaket sonrası maliyetlerden daha ekonomik olduğunu belirten, Tech Ai Land Teknoloji firmasının kurucusu ve CEO’su Mesut Toprak, Yeni Nesil Yangın Önleme ve Baskılama Sistemleri sayesinde fabrika yangınlarının önüne geçilebileceğini söyledi.
Türkiye’de her yıl ortalama 400 endüstriyel yangın çıkıyor. Bu yangınlarda maddi kaybın yanında ölümler de yaşanıyor. Geçen yıl fabrika yangınlarında 100’den fazla işçi yaralanırken 8 kişi de hayatını kaybetti. Yeni nesil yangın önleme sistemleriyle endüstriyel yangınları çıkmadan önlemek mümkün. Tech Ai Land Yüksek Teknoloji firması da sanayi kuruluşlarına Yeni Nesil Yangın Algılama ve Söndürme sistemleri kurarak “yangın söndürme” ve “yangın risklerini ortadan kaldırma faaliyetleri”ni kapsayan çözümler sunuyor.
Yangın ve patlamaların çoğunluğu elektrik tesisatındaki sorun, gaz genleşmesi, malzemenin veya ekipmanın aşırı ısınması, yanıcı gaz ve sıvıların uygun şekilde depolanmaması, sıcak çalışmalarda kurallara uyulmaması ve periyodik bakımların yapılmaması gibi sebeplerle meydana geliyor. Nedenleri bilinen endüstriyel yangınların yüzde 65’i mekanik kıvılcım, yüzde 15’i elektriksel kıvılcım, yüzde 5’i aşırı ısınma nedeniyle oluşuyor.
Tech Ai Land Yüksek Teknoloji, her fabrika için ihtiyaca göre yangını çıkmadan önleyecek sistemler kuruyor. Aeresol teknolojisi, Nano Toz teknolojisi, Stand Alone Algılama teknolojisi, Fire Tag teknolijisi ve Cordex teknolojisi yangınla mücadele için sunduğu çözümlerden bazıları.
Servis ömrü 15 yıl
Tech Ai Land Teknoliji’nin kurucusu ve CEO’su Mesut Toprak “Yangını önlemek felaket sonrası maliyetlerden daha ekonomiktir” dedi. Yeni Nesil Yangın Önleme ve Baskılama sistemleri sayesinde fabrika yangınlarının önüne geçilebileceğini belirten Toprak, sistemin avantajlarını şöyle anlattı:
“Eski klasik yangın sistemlerinde bakım ve donanımların değişme süreleri kısa ve maliyetliydi. Bir fabrikada iş güvenliği tarafından takip edilen işlerin başında yangın söndürme sistemleri gelmekte ve bunların kontrolü de bir o kadar uğraştırıcı oluyor. Standartta 6 ayda bir kontroller yapılır 3 ile 4 yılda bir ise yangın tüpleri değiştirilir. Bu da firmaya her yıl maliyet getiriyor. Ayrıca kontrol süreçlerini de uzatıyor. Tech Ai Land Yüksek Teknoloji olarak her zaman sürdürülebilir sistemleri kurulumu konusunda firmaları bilgilendirip ve neden kullanması konusunda detayları paylaşıyoruz. Herkes yangın söndürme olarak bilmekte biz ise Yeni Nesil Yangın Algılama ve Söndürme sistemi olarak tanımlıyoruz. Herkesin bildiği gibi yangın çıktıktan sonra değil çıkmadan müdahale edilmeli. Bu sistem 15 yıla kadar raf ömrünü muhafaza edebiliyor. Yani 15 yıla kadar herhangi bir sorun olmadığı sürece sistem ayakta kalabiliyor. Buda her yıl bakım adı altında alınan hizmeti almanızı önlüyor.”
Büyük firmalara hizmet veriyor
Mesut Toprak, artık Türkiye’de de birçok sanayi kuruluşunun yeni nesil yangın önleme ve baskılama sistemlerini tercih ettiğini söyledi. Özellikle elektrik dağıtım odaları, kompanzasyon panoları, trafo odaları, akü şarj odaları gibi yoğun elektriksel yangın riski taşıyan alanların bu sistem sayesinde çok iyi korunabildiğini belirten Toprak, “IT sistem odaları, büyük data centerlar, evrak arşivleri gibi alanlar aerosol teknolojisiyle güvenli hale geldi. Sistem kurduğumuz sanayi kuruluşları arasında Türkiye’nin önemli markalarının yer alıyor. Son olarak Sakarya Organize Sanayi Bölgesi’nde CMAK firmasına hizmet verdik” dedi.
Aerosol teknolojisi nedir?
Aerosol teknolojisi; bilgisayar ve sunucu odaları, jeneratör ve motor odaları, elektrik dolapları ve üretim süreçlerini içeren birçok alanda güvenle kullanılabiliyor. Bu teknoloji sayesinde yangın başlangıç aşamasında tespit edilip hızlı ve etkili bir biçimde söndürülüyor. Aerosol, geleneksel söndürme sistemleri gibi oksijen tüketmeden yangını söndürüyor. Katı haldeki söndürücü ajan tetikleme ile yanıyor. Soğutucu kanal ilerleyişinde ısı absorbe olup yüzde 60 yüzde 40 katı-gaz karışımı bir sis oluşuyor. Aerosol sis, yayıldığı mahaldeki oksijeni tüketmeden, oksidasyon işleminin (yangının oksijen ile beslenmesi) moleküler seviyede engellenmesi prensibi ile söndürme sağlıyor. Aerosol sis; havadaki oksijeni, bayılma ve boğulma risk sınırı olarak kabul edilen yüzde 16 kritik seviyenin altına düşürmeden, yangın zincirini kırarak, yeni ve daha kararlı bir reaksiyon üreterek söndürmeyi gerçekleştiriyor.
Aresol teknolojisi, ilk kez NASA tarafından uzaya gönderilen mekiklerin yakıt modülünü bırakması esnasında oluşabilecek yanma ve patlamaların önlemesi amacı ile kullanılmaya başlanmış. Sistemin endüstriyel yangınlarda kullanılmaya başlanmasının mazisi çok yeni. Yaklaşık 15 yıldır ABD ve Avrupa ülkelerinde endüstriyel mecralarda kullanılıyor.