Yatırım fonlarına talepte büyük artış!
Yatırım fonlarına ilgi katlanarak devam ediyor. Geçen yılki genel seçimlerden Ağustos 2023’e yüzde 285,6 büyüyen fonların portföy büyüklüğü, son bir yılda ise 2.5 kat arttı. Yatırım fonlarına ilginin devam etmesi öngörülürken GSYH’nin yüzde 15’e seviyesine ulaşan fon varlıklarının 6-7 kat artması bekleniyor.
Türkiye’de enflasyonla mücadele kapsamında sıkı para politikası ve mücadelenin önemli enstrümanlarından reel değerli TL politikası, yurtiçi yerleşiklerin TL cinsi yatırımlarını arttırdı. TL mevduatta arzu edilen faiz oranlarını bulamayan yatırımcı ise yönünü yatırım fonlarına çevirdi. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre Ağustos 2024 itibariyle son 1 yılda fonlara yatırım yapan sayısı 1 milyon 173 bin kişi yani yüzde 29 arttı ve 5 milyon 227 bin 508’e ulaştı. Yatırım fonlarında portföy büyüklüğü ise 2.5 kat artışla 1.44 trilyon liradan, 3.6 trilyon liraya yükseldi.
Geçen yıl genel seçimler sonrasında göreve gelen yeni ekonomi ve Merkez Bankası yönetimiyle geleneksel para politikalarına dönüşle birlikte yatırımcıların tercihleri de belirgin değişiklikler yaşadı. Politika faizinde yapılan artırımların yanı sıra reel değerli TL ile sürdürülen enflasyonla mücadele kapsamında yatırımların dövizden TL’ye kayması hedeflendi. Bu doğrultuda hem standart TL mevduat yatırımcısı hem de fon yatırımcısı sayısı arttı. Dalgalı seyreden borsaya yerli ve yabancı yatırımcı ilgisi ise diğer alanlar kadar artış göstermedi.
9 Eylül’de 3.75 trilyon liraya çıktı
MKK verileri Haziran 2023 sonrasında değişen politikaların yatırım fonlarına oldukça olumlu yansıdığını ortaya koydu. Haziran 2023’te 3 milyon 875 bin 515 fon yatırımcısı bulunurken portföy büyüklüğü 1 trilyon 136 milyar 860 milyon lira seviyesindeydi. Genel seçimlerin yapıldığı Mart 2023’te fonlarda yatırımcı sayısı 3 milyon 711 bin 863, portföy büyüklüğü ise sadece 932.5 milyar lira seviyesindeydi. Fon yatırımcısı her ay artışa imza atarken geçen yıl ağustosta yatırımcı sayısı 4 milyon 53 bin 921’e portföy büyüklüğü ise 1 trilyon 444 milyar 482 milyon liraya yükseldi. Mart 2023’e göre portföy büyüklüğü yüzde 285,6 arttı. Bu yılın ikinci ilk çeyreğinden itibaren ise fon yatırımcı sayısı ve portföy büyüklüğündeki artış hızlandı.
Bu yıl ağustosa gelindiğinde ise fon yatırımcı sayısı 5 milyon 227 bin 508 ile portföy büyüklüğü ise 3 trilyon 596 milyar 260 milyon lira ile yeni tarihi zirvesine çıktı. MKK verileri 9 Eylül itibariyle fonlarda yatırımcı sayısının 5 milyon 285 bin 562’ye portföy büyüklüğünün ise 3.75 trilyon liraya ulaştığını ortaya koydu.
Ekonomim'e konuşan Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, yatırım fonlarının çok hızlı bir ivme gerçekleştirdiğini dile getirerek ancak portföy büyüklüğünün halen daha gayri safi milli hasılanın yüzde 15 seviyelerinde bulunduğunu dile getirdi. Dünyadaki seyre bakıldığında yatırım fonlarının dünya GSYH’si içinde yüzde 20’nin üzerinde pay aldığını vurgulayan Ersarı, yatırım fonlarının daha potansiyelinin çok başında olduğunu ve 6-7 kat büyümeler daha beklenebileceğini ifade etti. Ersarı, yatırım fonlarında Tefas’ın devreye girmesi ve pandemide yatırımcıların alternatif yatırım araçlarına yönelmesinin dönüm noktaları olduğunu söyleyerek büyümenin ilk adımlarında olunduğunu ve önümüzdeki dönemde yatırım fonlarında büyümenin artarak sürmesinin beklendiğine dikkat çekti. Ersarı, hisse senedi yatırım fonlarında 1.7 milyon yatırımcı olduğunu bunun hisse senedi yatırımcısına göre düşük olduğu örneğini vererek bu rakamın çok daha iyi noktalara gelebileceğine işaret etti.