2023 enerjimizi tüketebilir!

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji fiyatlarında dünya genelinde yüksek enflasyona yol açan artışlara rağmen, gelecek yılın bu yıldan daha fazla risk barındırdığını söyledi.

2023 enerjimizi tüketebilir!

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, bu yıl yaşanan enerji krizinin 1970'lerdeki petrol krizini gölgede bıraktığını ve küresel anlamda ilk büyük enerji krizi olduğunu ifade ederek, dünyanın başlıca ekonomileri ve enerji teknolojilerine etkileri konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın petrol ihracatının yarısının, doğalgaz ihracatının ise üçte ikisinin Avrupa'ya gittiğini söyleyen Birol, Avrupa'nın tek büyük bir tedarikçiye dayanan enerji politikasını değiştirmeye çalıştığını ancak bunun zaman alacağını ifade ederek, "Bunu başka ülkelerle ikame etmeye çalışıyor ama bu çok zor bir şey. Çünkü on yıllar boyunca tüm ekonominiz bunun üzerine kurulmuş, sanayiden evlerde ısınmaya kadar" dedi.

Birol kışa doğalgaz depoları dolu olarak giren Avrupa'nın sürpriz bir gelişme olmaması halinde bu kışı "biraz yara bere alarak" geçireceğini, ancak Avrupa için 2023 kışının zorlu geçeceğini ifade etti.

Birol, Çin ekonomisinde koronavirüs tedbirleri nedeniyle bu yıl gerçekleşen yavaşlamanın Avrupa'nın sıvılaştırılmış doğalgaz tedarik etmesine imkan verdiğini, ancak gelecek yıl Çin ekonomisinin toparlanması halinde hem Çin'in hem de Avrupa'nın dar bir piyasadan alım yapacağını ve fiyatların bundan etkileneceğini belirtti.

Konuşmasının "2023 çok daha zorlu olacak, beğenmediğimiz 2022'yi bile aradığımız bir yıl olabilir" diyerek başlayan Birol, konuşmasının sonunda "Şu anda bütün dünyanın gözü Çin'in COVID kısıtlamalarının kaldırmasının ardından ne olacağında" dedi.