2024'ün en iyi 10 kitabı
The New York Times Book Review ekibi, yılın en iyi kurgu ve kurgu dışı eserlerini seçti.
The New York Times Book Review 2024 yılının iz bırakan 10 kitabını belirledi. Liste; hem kurgu hem de kurgu dışı eserlerden oluşuyor. İşte öne çıkan eserler ve yazarları hakkında kısa bilgiler:
KURGU
1. All Fours – Miranda July
Miranda July, Amerikalı sanatçı, yönetmen, senarist ve yazar. Daha önce kısa hikayeleriyle dikkat çeken July, ikinci romanı All Fours ile evlilik, bireysel arayış ve değişim konularını özgün bir dille ele alıyor. Miranda July, ikinci romanında evli bir anne ve sanatçının tek başına çıktığı bir yolculuğun beklenmedik bir otel molasında genç bir kiralık araba çalışanıyla ilişki yaşamasıyla değişen hayatını anlatıyor. Cinselliği cesurca ele alan ve mizahla harmanlayan bu eser, hayatınızı değiştirmek için neleri riske atabileceğinizi sorguluyor.
2. Good Material – Dolly Alderton
İngiliz yazar, gazeteci ve senarist Dolly Alderton, modern ilişkiler ve bireysel kimlik konularında güçlü gözlemleriyle tanınıyor. Alderton’un bu eseri, çağdaş bir romantik komedi olmanın ötesinde, bağımsızlık ve kişisel maceralar üzerine düşündürüyor. Londra’da yaşayan 35 yaşındaki bir komedyen, yeni bir ayrılığı anlamlandırmaya çalışırken arkadaşlarının evlenip yuva kurmasıyla yüzleşiyor. Dolly Alderton, bu eseriyle romantik komedi türüne kendi damgasını vuruyor.
3. James – Percival Everett
Amerikan edebiyatının usta isimlerinden Percival Everett, Mark Twain’in Huckleberry Finn klasiğini yeniden ele aldığı bu eserinde, hikâyeyi James’in perspektifinden anlatıyor. Everett’in çalışmaları, genellikle toplumsal adalet ve kimlik temalarını irdeleyen katmanlı bir yapıya sahip.
4. Martyr! – Kaveh Akbar
İran asıllı bir şairin, geçmişindeki sırları keşfetmek için çıktığı yolculuğu anlatan bu eser, etkileyici karakterleri ve şaşırtıcı olay örgüsüyle hayata dair güçlü bir onay niteliğinde.
5. You Dreamed of Empires – Álvaro Enrigue
16. yüzyılda Tenochtitlan’da geçen bu roman, Hernán Cortés ve Moctezuma’nın karşılaşmasını hicivle ve tarihsel derinlikle ele alıyor.
KURGU DIŞI
1. Cold Crematorium – József Debreczeni
Macar yazar József Debreczeni, Auschwitz deneyimini detaylı ve soğukkanlı bir gözlemle aktaran bu başyapıtıyla edebiyat tarihine iz bırakmış bir isim. Macar yazar, Auschwitz deneyimini mizahi ve insani bir bakışla anlatıyor. İnsanlığın en iyi ve en kötü yanlarını gözler önüne seren bir başyapıt.
2. Everyone Who Is Gone Is Here – Jonathan Blitzer
Amerikalı gazeteci ve yazar Jonathan Blitzer, The New Yorker’daki yazılarıyla tanınıyor. Bu eseri, ABD’nin güney sınırındaki göçmen krizini derinlemesine ele alıyor.
3. I Heard Her Call My Name – Lucy Sante
Belçika doğumlu Amerikalı yazar ve eleştirmen Lucy Sante, kendi cinsiyet geçiş sürecini ve yaşamını bu cesur anı kitabında anlatıyor. Kültürel eleştirileri ve otobiyografik eserleriyle tanınıyor. Trans birey olarak geç bir yaşta kimliğini açıklayan Lucy Sante, dönüşümünü ve içsel yolculuğunu samimiyetle paylaşıyor.
4. Reagan – Max Boot
Tarihçi ve dış politika analisti Max Boot, Ronald Reagan’ın hayatını ve mirasını, titizlikle hazırlanmış bu biyografiyle okuyucuya sunuyor. Ronald Reagan’ın biyografisini ele alan bu kitap, 20. yüzyıl Amerika’sını anlamak için bir anahtar sunuyor.
5. The Wide Wide Sea – Hampton Sides
Amerikalı tarihçi ve yazar Hampton Sides, 18. yüzyıl kâşifi James Cook’un son seferini detaylı bir anlatımla ele aldığı bu eserinde, tarih yazımı ile edebiyatı ustalıkla birleştiriyor. James Cook’un son seferini anlatan bu eser, 18. yüzyıl İngilteresi’nden Pasifik’in yerel halklarına kadar geniş bir tarihsel portre sunuyor.