2024'ün en önemli 10 bilimsel olayı

2024, bilim dünyasında tarihi anlara sahne oldu: Kuzey Amerika'dan bakılabilen nadir bir tam güneş tutulmasından, dünyanın en sıcak yılının kayıtlara geçmesine kadar pek çok önemli gelişme yaşandı. İşte bu yılın bilim dünyasına damgasını vuran en çarpıcı 10 olay.

2024'ün en önemli 10 bilimsel olayı

2024, bilim dünyasında pek çok önemli olaya ve keşfe sahne oldu. Kuzey Amerika'dan gözlemlenen tam güneş tutulmasından, gezegenimizi kavuran sıcak hava dalgalarına kadar, yılın en dikkat çekici bilimsel anlarına göz atalım.

10- Kuzey Amerika'da Tam Güneş Tutulması

8 Nisan’da, Kuzey Amerika’da milyonlarca kişi, nadir bir tam güneş tutulmasını izledi. Ay, Dünya ile Güneş arasına girdi ve gölgeyi gezegenin üzerinde bıraktı. Meksika’dan Kanada’ya kadar uzanan "tamlık yolu" boyunca 32 milyon kişi bu muazzam doğa olayını izleme fırsatı buldu.

9- Meyve Sineği Beyni Haritalandı

Ekim ayında, bilim insanları, bir meyve sineğinin yetişkin beyninin tam haritasını çıkardılar. 139,255 nöron ve 54,5 milyon sinaps arasındaki bağlantılar, bugüne kadar yapılan en karmaşık beyin haritası oldu. Bu çalışma, beyin fonksiyonlarını daha iyi anlamamıza katkı sağlayabilir.

8- 2024, Kaydedilen En Sıcak Yıl Oldu

2024, küresel sıcaklıkların rekor kırdığı bir yıl oldu. Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre, 2024, sanayi öncesi döneme göre 1,5 °C'lik artışı geçen ilk yıl olacak. Küresel ısınma hızla artarken, aşırı hava olayları da şiddetlenmeye devam etti.

7- Klamat Nehri'nde Barajlar Yıkıldı, Somonlar Geri Döndü

Oregon ve Kaliforniya’daki Klamat Nehri üzerinde 4 büyük baraj yıkıldı. Bu tarihi proje, 112 yıl sonra somonların nehre geri dönmesini sağladı. Bu adım, yerel kabileler ve çevreciler tarafından yıllarca süren bir mücadelenin ardından gerçekleşti.

6- İki Kasırga Güneydoğu Amerika’yı Vurdu

2024 Atlantik kasırga mevsimi, Eylül ve Ekim’de iki ardışık kasırga ile ABD'nin güneydoğusunu felç etti. Kasırga Helene, Florida’da büyük tahribat yaratırken, Milton kasırgası da birkaç gün sonra Florida'yı vurdu. Bilim insanları, bu kasırgaların daha şiddetli hale gelmesinin iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğunu belirtti.

5- Avrupa'da Hayat Arayışı İçin Uzay Misyonu Başlatıldı

14 Ekim’de, NASA’nın Europa Clipper aracı, Jüpiter’in Europa uydusuna doğru yol alarak, yaşam barındırma potansiyeli olup olmadığını araştırmaya başladı. Misyonun amacı, uydunun yüzeyinin altındaki okyanusun hayat barındırıp barındırmadığını tespit etmek.

4- Buzul Çağı’nda Mamutlar Menüdeydi

Arkeologlar, 13.000 yıl öncesine ait Clovis kültürüne ait bir çocuğun kemiklerinde yapılan analizle, bu insanların mamutları avladıklarını ortaya koydu. Bu keşif, Kuzey Amerika'da Bering Boğazı'ndan göç eden ilk insanların beslenmelerini anlamamıza yardımcı oldu.

3- İzlanda Bir Kez Daha Patladı

İzlanda’da 2024, ard arda gelen volkanik patlamalarla hatırlanacak. Grindavik kasabası yakınlarında, yıl boyunca 7 büyük patlama gerçekleşti. Bu olay, bölgedeki volkanik etkinliğin arttığını ve daha uzun süre devam edeceğini gösteriyor.

2- Kuş Gribi İnekleri ve Çiftlik Çalışanlarını Etkiledi

H5N1 kuş gribi virüsü, 2024 yılında ABD’de ilk kez inekleri etkiledi. Minnesota’da bir keçinin virüs taşımasıyla başlayan salgın, Texas ve Kansas’taki süt ineklerini de hasta etti. Bilim insanları, virüsün yayılmasını ve olası insan enfeksiyonlarını izliyor.

1-Renkli Aurora Borealis Dünya Genelinde Görüldü

10-11 Mayıs tarihlerinde, 20 yılda bir görülen büyük bir geomanyetik fırtına sırasında, Kuzey Işıkları dünyanın birçok yerinden gözlemlendi. Florida'dan görülebilen bu renkli ışıklar, nadir bir doğa olayı olarak tarihe geçti.

Kaynak: https://www.smithsonianmag.com/