2025 altının yılı olacak!

Trump'ın agresif politikaları ve yükselen jeopolitik riskler, altını yeniden “güvenli liman” olarak ön plana çıkarıyor. Artan küresel belirsizlik ortamında, 2025 yılında altının ons fiyatının 4,000 dolara ulaşması bekleniyor.

2025 altının yılı olacak!

Dünya genelindeki artan güvensizlik endeksi, özellikle Trump 2.0’ın agresif dış politika anlayışının etkisiyle altını güvenli liman olarak yeniden öne çıkardı. 2024 yılı itibariyle altın, yatırım araçları arasında en fazla kazandıran oldu ve bu eğilim 2025 yılı için de devam edebilir. Altın, zaten geçtiğimiz yıl en fazla kazandıran yatırım aracıydı ve jeopolitik risklerin arttığı şu günlerde, ons fiyatının 4,000 dolar seviyelerine çıkabileceği öngörülüyor.

Ekonomim'den Şeref Oğuz bugünkü köşesinde  "2025 yılı altının altın yılı olacak gibi görünüyor. En azından tüm analizler bu yönde görüş birliği içinde." diye yazdı. Yazıda öne çıkan başlıklar şöyle: 

Antitrump dalgası şekilleniyor

Trump, tüm dünyaya ayar veren tutumuyla karşıtını da inşa etmeye başladı bile… Hele ki gümrük vergileri söz konusu olduğunda, bir bakıma rüzgâra karşı su dökme benzeri netice doğurur ve attığın her adımın karşılığı, bir şekilde sana da yansır. Nitekim dünyada şimdi antitrump dalgası şekilleniyor.

Bu süreçte altındaki artış, gümrük vergilerine dayanmışsa, ticaret savaşının misillemelerle küresel tsunamiye dönüştüğü ortamda, altını tutabilene aşk olsun. Yalnızca tasarruf sahiplerinin altın limanına sığınma refleksi değil, küresel arenada güven arayan uluslar da altın toplamaya başlayacak.

Altın nereye kadar gider?

Bunu söylemek zor… Zira altının fiyatı tek parametreye bağlı değildir. Ancak 2025 yılı altının altın yılı olacak gibi görünüyor. En azından tüm analizler bu yönde görüş birliği içinde. Fakat ons üzerinden konuşacak olursak 2025 yılını 4000 $’la bitirme ihtimalinden söz edenlerin sayısı giderek artıyor.

Türkiye’de nereye koşar?

Ülkemizde altına olan talep 2 türlüdür. 1-gelenelsek talep ki Hindistan’dan sonra takıya en meraklı ülkeyiz, 2-yastıkaltı alışkanlığımız zamanla azalsa da daima var olmuştur. Dövize olan ilgimizi de hesaba katarsak, altın alan aynı zamanda dolara da temas edeceğinden, bizdeki talep canlı kalır.

Yazının tamamını bu linkten okuyabilirsiniz.