5G'de ihale edilecek frekanslar belli oldu
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu,"Gelecek yıl ihalesi yapılıp, 2026'da kullanıma başlamayı planladığımız 5G ile Türkiye'nin bilişim tarihini yeniden yazacağız." dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024'te ihalesi yapılacak ve 2026'da kullanıma sunulması planlanan 5G teknolojisi için çalışmaların hızla devam ettiğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, "Türkiye'nin bilişim tarihini yeniden yazacak 5G için yakın zamanda ilana çıkacağız. 700 MHz, 3,5 GHz ve 26 GHz frekanslarındaki ihale hazırlıklarını tamamladık" dedi.
Uraloğlu, bilişim sektöründeki hızlı gelişim ve artan talebin, sabit altyapıda fiber ağlara, mobil tarafta ise daha fazla spektruma ve yeni nesil iletişim şebekelerine ihtiyaç doğurduğunu belirtti. Bakan, şu anda 5G'nin Türkiye'de İstanbul Havalimanı dahil 34 noktada kullanılmakta olduğunu ifade etti.
Yerli ve milli üretim
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde, "yerli ve milli 5G" vizyonuyla başlatılan projelerde 4,5G'den yaklaşık 10 kat daha hızlı olan 5G teknolojisi üzerine çalışıldığını belirten Uraloğlu, bu alanda ekipman ve teçhizatın yerli tasarımcı, mühendis ve işçiler tarafından üretildiğini ve teknoloji bağımsızlığının artırılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını vurguladı.
5G ihalesi 2024’te, kullanımı 2026’da
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yürütülen hazırlıklar kapsamında, gelecek yıl yapılacak ihalenin ardından 5G'nin 2026'da kullanıma sunulması hedefleniyor. Uraloğlu, bu sürecin Türkiye'nin sanayisine ve vatandaşlarına önemli katkılar sağlayacağını belirtti.
“5G'nin yüksek veri hızı, geniş sistem kapasitesi ve düşük gecikme süresiyle bilişimde yeni bir çağ açacağını” ifade eden Uraloğlu, 12'nci Kalkınma Planı kapsamında 5G ve 6G gibi teknolojilerin yanı sıra yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri, blok zincir, elektrikli araç teknolojileri ve yenilenebilir enerji sistemlerinin öncelikli alanlar arasında yer aldığını belirtti.
Yeni nesil uygulamalar için altyapı
5G'nin yaygınlaşmasıyla veri yükünü artıran yeni nesil uygulamalara zemin hazırlayacağını ifade eden Bakan, "Bu gelişme, sabit ve mobil altyapıların bütünleşmesini sağlayarak mobil ağların önemini daha da artıracak" dedi. Ayrıca, ulusal ve uluslararası düzeyde 6G ve uydu haberleşme çalışmaları da hızla devam ediyor.
Uraloğlu, geçmiş tecrübelerle elde edilen bilgiler ışığında kullanıcı ihtiyaçlarına ve sektörel gelişmelere uygun şekilde yerli haberleşme altyapılarının kurulumu için yetkilendirme çalışmalarının tamamlanacağını ifade etti. Özellikle alçak yörünge uyduları ve uydu tabanlı geniş bant hizmetlerinin tüm yurtta sunulması için hazırlıkların devam ettiğini de sözlerine ekledi.