Suriye Milli Ordusu, PKK/YPG'ye karşı Özgürlük Şafağı Operasyonu başlattı
Suriye Milli Ordusu (SMO), PKK/YPG'nin Tel Rıfat ile Suriye'nin kuzeydoğusu arasında terör koridoru oluşturma planına karşı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nu başlattı. SMO operasyonda, Halep ilindeki Kuveyris Askeri Havaalanı’nı ele geçirdi. Öte yandan SMO, Tel Rıfat sahasındaki 3 köyü teröristlerden kurtardı.
Suriye’nin kuzeyinde Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki silahlı muhalif grupların çarşamba günü İdlib’den Halep’e yönelik başlattıkları harekat 72 saatte sonuç verdi. Önceki gün Halep kent merkezine giren Esad rejimi karşıtı gruplar, birçok mahallede hakimiyet sağlayarak kentin büyük kısmını ele geçirmeyi başardı. Halep kent merkezinin büyük bölümünü ve İdlib ilinin tümünü rejim güçlerinden geri alan silahlı gruplar, İdlib'in güneyinde yer alan rejim kontrolündeki Hama'yı da dün akşam saatlerinde ele geçirdi. Suriye devlet televizyonu ise muhaliflerin şehre ulaştığını yalanladı ve Rusya'nın Suriye ordusuna hava desteği sağladığını söyledi. Suriye ordusu saldırıya karşı koyduğunu ve Halep ve İdlib kırsalında isyancılara ağır kayıplar verdirdiğini açıkladı.
Suriye Milli Ordusu (SMO) bugün ise PKK/YPG'nin Tel Rıfat ile Suriye'nin kuzeydoğusu arasında terör koridoru oluşturma planına karşı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nu başlattı.
2016’da Rusya’nın müdahalesiyle kentten ayrılmak zorunda kalan muhalif güçler, sekiz yılın ardından Halep’e dönmüş oldu. Rejim karşıtı gruplar, kısa sürede valilik ve emniyet müdürlüğü binalarının yanı sıra kentin simgesi olan Halep Kalesi’nde kontrolü sağlayarak ‘Özgür Suriye Bayrağı’nı (ÖSO) göndere çekti. Muhalifler, Beşar Esad’ın kardeşi Basil Esad’ın heykelini de devirdi. Güvenlik kaynaklarından yapılan açıklamaya göre, rejim güçlerinin sabah saatlerinde kentin doğusunda bulunan ve PKK/YPG terör örgütüne devrettiği Halep Uluslararası Havalimanı da muhalif güçler tarafından ele geçirildi. PKK’nın Suriye kolu YPG/PYD tarafından kontrol edilen, şehrin Şeyh Maksud mahallesinde ise çatışmalar sürüyor. Muhalifler İHA’larla terör hedeflerini imha etmeye çalışıyor.
Rejim askerleri çekildi
Muhalif güçler, düne kadar Halep kırsalında 86, İdlib’de ise 22 olmak üzere toplam 108 yerleşim yeri ve noktayı ele geçirirken operasyonun başından bu yana bölgede en az 850 kilometrekarelik bir alanın kontrolünü sağladı. Rejime bağlı askeri güçler, İran destekli paramiliter gruplar ve rejimin istihbarat birimleri Halep ve çevresini terk etmiş durumda. Rus ordusunun da Hama’daki askeri üslerini boşaltarak Lazkiye’deki Hmeymim Hava Üssü’ne çekildiği öne sürüldü. Kontrol altına alınan bölgelerde Esad rejimine ait ağır silahlar ve askeri araçlar ele geçirildi. Çatışmalarda çok sayıda rejim askeri öldü, onlarca rejim askeri esir alındı. Bölgedeki çatışmalardan kaçan yaklaşık 10 bin sivilin İdlib kırsalına sığındığı düşünülüyor. Reuters'a konuşan üç bölge sakini, binlerce sivil aracın, muhaliflerin ana mahalleleri ele geçirmesinden saatler sonra Halep kentindeki ana Hanasır Athriya kavşağından Halep dışına kaçtığını söyledi. Araçların çoğunlukla Lazkiye ve Selemiye'ye doğru gittiğini belirten bölge sakinleri, Şam-Halep ana otoyolunun kapalı olduğunu belirtti.
Kentin merkezi konumundaki Sadallah El-Cabiri Meydanı'na ulaşan gruplar, ilerleyerek kentin büyük bir kısmını ele geçirdi. Rejim karşıtı gruplar, kısa sürede valilik ve emniyet müdürlüğü binalarının yanı sıra kentin simgesi olan Halep Kalesi'ni de aldı.
Rejim karşıtı gruplar, tüm İdlib genelinde hakimiyet sağladı
Sabah saatlerinden itibaren 50'den fazla köyü rejim güçlerinden alan gruplar, Han Şeyhun ilçe merkezini de rejim güçlerinden geri aldı. Han Şeyhun'un alınmasıyla rejim karşıtı gruplar tüm İdlib genelinde hakimiyet sağladı. Rusya destekli Esed rejimi güçleri, Ağustos 2019'da, Astana anlaşmalarını ve Soçi mutabakatını hiçe sayarak Han Şeyhun'un tümüne hakim olmuştu. Rejim karşıtı silahlı gruplar, bugün İdlib ilinin en büyük ilçesi Maarratünnuman'ı da rejim güçlerinden geri almıştı.
Muhalifler Şam'a yürür mü?
Muhalif güçler ilerleyişlerini dün de hız kesmeden sürdürdü. İdlib ilinin en büyük ilçesi Maarratünnuman rejim güçlerinden geri alınırken Serakib’in güneyinde ve doğusunda; aralarında Han Şeyhun ve Maarat Al-Numan’ın da bulunduğu 15’den fazla yerleşim noktası kontrol altına alındı. Hama’nın kuzeyindeki Morek kasabasında bulunan rejim güçlerinin geri çekildiği öne sürüldü. Muhalif güçlerin hedefinin bölgede kontrolü sağladıktan sonra önce Hama’ya, daha sonra da Şam’a yönelmek olduğu değerlendiriliyor. Nitekim kaynaklar muhaliflerin Hama iline yaklaştığını öne sürdü. Diğer yandan HTŞ’nin Halep’in kuzeyinde yer alan ve terör örgütü YPG/PYD tarafından kontrol edilen Tel Rıfat’a doğru hareket ettiği ve bu güzergahta Şii milislerin kalesi olarak görülen Nubl ve Zehra kasabalarının kontrolünü de ele geçirdiği belirtildi. Suriye'de silahlı muhalif grupların Halep ve İdlib'in ardından Hama kentine de girdiği belirtildi. Silahlı gruplar 'Hama'nın merkezine ulaştık' açıklaması yaptı.
Esad: Dostlarımınız yardımıyla düşmanları yeneceğiz
Şam yönetiminin 'Tüm bölgeleri geri almak için yakında saldıracağız' açıklaması yaptığı bildirilirken, Irak yönetiminin kendilerine destek verdiğini bildirilirken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 'Dostlarımızın yardımıyla düşmanları yeneceğiz" dediği öğrenildi.
Irak sınırları tamamen kapattı
Irak Ortak Operasyonlar Komutan Yardımcısı Korgeneral Kays el-Muhammedavi, Irak haber ajansı INA'ya yaptığı açıklamada, ülke sınırlarının tamamen kapatıldığını ve güvenlik güçlerinin Irak'ı korumak için Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin emirlerini beklediğini duyurdu. Irak Sınır Kuvvetleri Komutanı General Muhammed Abdulvahab es-Suaydi, Irak-Suriye sınırında güçlendirme çalışmaları yaptıklarını ve önlemleri artırdıklarını belirtmişti.
Rusya'dan hava saldırı
Suriye, Rus ve Suriye jetlerinin Halep'te ele geçirdikleri bir banliyöde mevzilenen muhalifleri bombaladığını duyurdu. Bombardıman muhaliflerin ele geçirdikleri kasaba ve köyleri de hedef aldı. Reuters, Halep'in El-Basel kavşağına Suriye ordusunun düzenlediği hava saldırısında çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu bildirdi.
HTŞ lider Muhammed Golani kimdir?
* Asıl ismi Ahmed Hüseyin el-Şaraa olan Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el Golani (Culani), 1982’de Riyad’da dünyaya gelse de ailesi Suriye’nin Golan bölgesinden göç ettiği için Golani ismini kullanıyor.
* 1989’da 7 yaşında ailesi ile birlikte Suriye’ye dönen Golani gençliğini Şam’ın Mezze mahallesinde geçirdi. Şam Üniversitesi Medya Fakültesi’ndeki eğitimini yarıda kesip 2000’li yılların başında Irak’ta ABD güçlerine karşı savaşa katılmaya gitti.
* Musul’da ABD unsurlarına karşı çatışmalara girdikten kısa bir süre sonra Ebu Musab ez-Zerkavi’nin liderliğindeki Irak el-Kaidesi’ne katıldı.
* 2006’da Amerikan güçleri tarafından yakalanarak tutuklandı. Ebu Gureyb, Taci ve Bucca hapishanelerinde 5 sene tutuklu kaldı. Mart 2011’de salıverilen Golani, yanındaki az sayıda adamıyla Suriye’ye döndü.
* 2012’nin ilk aylarında önce Nusra Cephesi’ni kurdu. 2016 yılında Nusra Cephesi’ni feshettikten sonra 2017’de Heyet Tahrir Şam örgütünü oluşturdu.
* Golani 2021’de ABD’li gazeteci Martin Smith’e verdiği röportajda DEAŞ ve El Kaide’yi geçmişte bıraktığını iddia etti. HTŞ’nin Batı için tehdit oluşturmadığını öne sürerken önceki Donald Trump döneminde Amerikan yönetimiyle temas kurmaya çalıştığını belirtti.
* ABD’nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Golani’nin örgütünün ABD’nin İdlib’deki stratejisi için “değerli bir araç” olduğunu dile getirmişti.
PKK/YPG terör koridoru peşinde
Muhaliflerin beklenmedik zaferi sonrası Rusya’nın Ukrayna’daki savaşa odaklanması ve Şii milislerin de İsrail ile mücadelelerinde güç kaybetmelerinin ardından sahada varlık gösteremeyen Suriye ordusu, terör örgütü PKK/YPG ile anlaşarak Halep’in doğusundan çekildi.
Suriye Milli Ordusu müdahale ediyor
Rejim askerlerinin bıraktığı boşluğu doldurmak için harekete geçen YPG’li teröristler, kontrol ettikleri Menbiç’ten Rakka ve Halep üzerinden Tel Rıfat’a doğru bir koridor oluşturma çabasına girişti. Bu bağlamda bölgeye Menbiç ve Rakka’dan binlerce YPG’linin gönderildiği iddia edildi. Bunun üzerine Türkiye’nin desteklediği Suriye Milli Ordusu (SMO), 2017’de Fırat Kalkanı Harekatı’nda ele geçirilen El Bab’tan güneye, söz konusu koridorun önüne geçmek için yeni operasyona başladı. Rus savaş uçaklarının SMO’lu direnişçilere hava saldırısı düzenlese de operasyonun sürdüğü bilgisi paylaşıldı.
Suriye'nin tamamı mesajı
‘Özgürlük Şafağı’ adı verilen harekatın duyurulduğu bildiride amacın Suriye Geçici Hükümeti tarafından Esad rejimi ve terörist PYD/YPG’nin gaspettiği bölgeleri kurtarmak olduğu belirtildi. Bildiride, Halep’te elde edilen zaferin, Suriye’nin tamamının rejim ve ülkeyi bölmeye yönelik faaliyet yürüten örgütlerden kurtarma yolunda stratejik bir adım olduğu vurgulandı. SMO’nun son olarak bölgedeki Kuveyris Hava Üssü’nü YPG’lilerin elinden aldığı aktarıldı. Diğer yandan terör örgütü, çoğunluğu Arap olan Menbiç’te bugün sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu.
Rejim karşıtı silahlı grupların Halep'e yönelik operasyonunun başlamasıyla hakimiyetindeki alanları çok kısa süre içerisinde kaybeden Suriye rejim güçleri, söz konusu gruplar karşısında terör örgütü PKK/YPG'den destek istedi ve bu durum PKK/YPG'ye alan açtı.
Suriye rejimi, kontrolü altındaki toprakları Fırat'ın doğusunda yer alan PKK/YPG güçlerine devretmeye başladı, Fırat'ın doğusundan çok sayıda PKK/YPG mensubu Halep bölgesine geldi ve örgüte ait ağır silahlar bölgeye sevk edilmeye başlandı.
Terör örgütü PKK/YPG, Suriye rejim güçleri kontrolündeki bölgelerin kendilerine bırakışını fırsat bilerek, Tel Rıfat ile Suriye'nin kuzeydoğusu arasında bir terör koridoru oluşturma planını devreye soktu, ancak bu plan SMO tarafından bozuldu.
Rejim karşıtı silahlı grupların Halep'e doğru ilerlemesini fırsat bilen terör örgütünün bu adımını fark eden SMO grupları, Özgürlük Şafağı Operasyonu'nu başlattı ve hızla sahaya girdi.
Güvenlik kaynaklarına göre, SMO, Rakka-Halep arasındaki yolu keserek, PKK/YPG'nin Tel Rıfat ile Suriye'nin kuzeydoğusu arasında bir terör koridoru oluşturmasına engel oldu.
Suriye Milli Ordusu, Kuveyris Askeri Havaalanı'nı alarak PKK/YPG'nin Tel Rıfat-Münbiç hattını kesti
Suriye Milli Ordusu (SMO), "Özgürlük Şafağı Operasyonu"nda Halep bölgesindeki Kuveyris Askeri Havaalanı'nı ele geçirerek terör örgütü PKK/YPG'nin Tel Rıfat-Münbiç lojistik hattını kesti.
PKK/YPG'nin Tel Rıfat ile Suriye'nin kuzeydoğusu arasında terör koridoru oluşturma planına karşı başlattığı operasyonda SMO, Kuveyris Askeri Havaalanı'nı kontrolü altına aldı.
SMO'nun askeri uçakların ve hava savunma sistemlerinin yer aldığı Kuveyris Askeri Havaalanı'nı ele geçirmesiyle, PKK/YPG'nin Tel Rıfat-Münbiç lojistik hattı kesintiye uğradı.
Kuveyris Askeri Havaalanı, İsrail tarafından da birçok kez hedef alınmıştı.
Suriye Milli Ordusu, Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda Tel Rıfat'ta 3 köyü teröristlerden kurtardı
Suriye Milli Ordusu (SMO), PKK/YPG'nin Tel Rıfat-Münbiç terör koridoruna engel olmak için başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda Tel Rıfat sahasında 3 köyü ve bir tepeyi teröristlerden kurtardı.
SMO, operasyon kapsamında Tel Rıfat sahasında Tel İneb, Mezeret Hamad, Zoyan köyleri ile Zuyan Tepesi'ni teröristlerden alarak kontrolü sağladı.
SMO, Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda Halep ilindeki Kuveyris Askeri Havaalanı'nı ele geçirerek PKK/YPG'nin Tel Rıfat-Münbiç lojistik hattını da kesmişti.
Tel Rıfat'taki durum
YPG/PKK'lı teröristler, Rusya'nın hava desteğiyle Şubat 2016'da Tel Rıfat ve çevresindeki bazı yerleşimi ele geçirmişti.
Terör örgütü, Tel Rıfat ve çevresinden yaklaşık 250 bin sivili yerinden etmiş, söz konusu nüfus Türkiye sınırına yakın bölgelere sığınmıştı.
YPG/PKK, buradan Fırat Kalkanı Harekatı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgesindeki yerleşim yerleri ile emniyeti sağlayan Türk güvenlik güçlerine ve muhalif savaşçıların mevzilerine saldırıyor.
Tel Rıfat ilçesini işgal eden terör örgütü PKK/YPG, Esed rejimi ve destekçileriyle ortak hareket ederek ilçeyi elinde tutmaya çalıştı.
Rejim karşıtı silahlı grupların Halep kent merkezine girmesiyle, rejim güçleri Tel Rıfat'tan çekildi.