Alamos Gold gitmeyecek gibi sermaye artırıyor
Kanadalı Alamos Gold, Türkiye’deki Kirazlı altın madeni için sermaye artırımı yaparken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı aleyhine açtığı tahkim davasında hukuksuzluk iddialarını sürdürüyor.
Kanadalı Alamos Gold Şirketi, Çanakkale'nin Kirazlı köyünde faaliyet gösteren altın madeni için Türkiye'de kurduğu Doğu Biga A.Ş.'nin sermayesini 661,5 milyon TL'ye çıkarıyor. Şirket, 2019 yılında karşılaştığı sivil direniş ve ruhsat süresinin yenilenmemesi sonrasında, faaliyete geçmeyi umarak her yıl düzenli olarak sermaye artırımı yapmayı sürdürüyor.
T24'den Çiğdem Toker'in yazısına göre Doğu Biga A.Ş., son kararına göre sermayesini 36 milyon 131 bin 198 TL artırdı. Artırım, şirketin ana kurucusu Alamos Gold tarafından nakden ödendi. Şirketin önceki sermaye tutarı ise 575 milyon TL olarak kaydedilmişti. Alamos Gold’un asıl patronu John McCluskey, 2025 yılına kadar Doğu Biga'nın yönetim kurulu başkanlığına getirildi.
Tahkim davası ve hukuki mücadele
Alamos Gold, 2019'dan sonra yenilenmeyen ruhsatı için Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na karşı açtığı 1 milyar dolarlık tahkim davasını sürdürmeye devam ediyor. Şirket, dava kapsamında Türkiye’nin ruhsat süresini uzatmama kararının hukuksuz olduğuna vurgu yaparak hukuki mücadelesini sürdürmeye devam ediyor.
Alamos Gold’un 2024 yılına ait üçüncü çeyrek raporunda, Türkiye'deki faaliyetlerinin yüksek enflasyon ve yerel ekonomik belirsizlikler gibi risklerle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Raporda, Türk hükümetiyle yapılacak herhangi bir anlaşmanın, şirketin Türkiye'deki projelerinin geleceği açısından kritik olacağı ifade ediliyor.
Çevre ve doğa felaketi
Daha önce, Cengiz Holding'in Bayramiç'teki madencilik faaliyetleri nedeniyle yüzbinlerce ağacın kesilmesi gibi çevresel sorunlar gündeme gelmişti. Alamos Gold'un da Kirazlı bölgesindeki faaliyetleri sırasında 300 binin üzerinde ağacı kesmesi ve ardından bölgeden ayrılması, çevre ve doğa koruma açısından büyük tepkilere yol açmıştı.