Altın ve gümüşte en kötü geride kaldı mı?

GCM Yatırım, ABD'de beklentilerin altında gelen enflasyon sonrası altın ve gümüşün seyrine dair analiz hazırladı.

Altın ve gümüşte en kötü geride kaldı mı?

GMC Yatırım'ın analizine göre; ABD enflasyon her ne kadar soğuma gösterse de, Fed'in 14 Aralık'taki faiz toplantısına kadar gelecek veriler de önemli. Ons altın ve gümüş fiyatlarının Fed toplantısına kadar gelecek veri ve açıklamalar neticesinde hareketli bir ay geçirebileceği düşünülüyor.

Küresel piyasaların ana odak noktası Ekim ayına ilişkin ABD enflasyon verisindeydi. Haftanın dördüncü işlem gününde gerek Manşet gerekse Çekirdek TÜFE verisinin beklenti altında kalması ABD Merkez Bankasını dolayısıyla da piyasaların rahatlamasını sağladı. TÜFE verisi sonrasında DXY ve ABD tahvil faiz oranlarındaki aşağı yönlü baskı dikkat çekerken DXY tarafında 105, ABD 10 yıllık tarafında ise yüzde 3,50 seviyesi tekrar gündemi meşgul etti. DXY ve ABD tahvil faiz oranlarındaki aşağı yönlü fiyatlama Ons Altın, Gümüş ve ABD Borsa Endekslerinin dip algısı ile önemli pozitif reaksiyon izlenmesini sağladı.

TÜFE verisi sonrasında piyasaların rahat bir nefes almasının en önemli sebebi hiç şüphesiz ki Fed’in faiz konusunda geleceğe ilişkin tonlamasındaki görece yumuşamasıdır. Bu açıdan CME FedWatch tarafında Fed’e ilişkin oranlarda önemli değişimler izlendi. Örneğin Aralıktaki +50 ihtimali yüzde 52'den yüzde 85'e çıktı. 2023 Şubat +50 beklentisi +25'e kaydı. 2023 Mart + 25 beklentisinde ise değişim yok. Zirve ise eşik noktası yüzde 5,0 oldu. Yani beklentilerin altında kalan TÜFE verisi ile Fed’in daha agresif bir tonda faiz artırım ihtiyacı anlık fiyatlama ve beklentilerde azalmış oldu. Ancak 14 Aralık Fed toplantısı öncesinde 1 adet daha enflasyon, PCE enflasyon ve tarım dışı istihdam verisi sonuçları ile FOMC üyelerin açıklamalına ulaşacağız. 

Özellikle enflasyon tarafında beklenti altındaki süreç devam ederse piyasalar biraz daha rahat nefes alır ve 2023 yılı faiz ve enflasyon beklentilerinde (FOMC Ekonomik Projeksiyon) daha iyimser bir bakış açısı oluşabilir. Aksi durumda piyasalar yeniden Fed’e yüklenmek isteyebilir.

Ons altın ve gümüş fiyatları bu açıdan 14 Aralık tarihine kadar gelecek veri ve açıklamalar neticesinde hareketli bir ay geçirebilir. Son süreçte gerçekleştirdiği yükselişlerle kısa vadeli negatif trend görünümüne son veren kıymetli madenler bu düşüncesini orta – uzun vadeye de taşıyabilir mi sorusuna cevap aramaktadır.