Altında 'fiyat farkı' nasıl 30 dolara ulaştı!
Altında ons başına döviz bazlı fiyat farkı Türkiye'de 30 dolarlara kadar çıkıyor. Peki bu fark nereden kaynaklanıyor, sektör nasıl bir çözüm öneriyor?
Altının dolar bazında ons fiyatı, ülkelere göre farklılık gösterebiliyor. Ons fiyatına ülkelerde genellikle 2-3 dolar ekleniyor. Ancak bu fark Türkiye'de 30 dolarlara kadar çıkıyor. Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, bugünkü köşesinde altının onsunua ilişkin merak edilen 'fark' konusunu kaleme aldı.
“Altın Sohbetler” programında konunun gündeme geldiğini belirten Munyar, şunları paylatı:
İSGOLD Altın Rafinerisi’nin katkılarıyla Dünya Web TV’de Özge Yavuz’un moderatörlüğünde gerçekleşen “Altın Sohbetler”in geçen haftaki konuğu Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş’ti.
Emil Güzeliş’e, Şere Oğuz, Hakan Güldağ ve Özge Yavuz’la sorular sorduk, yanıtlarını aldık. Güzeliş, sohbetin sonuna doğru altının dolar bazında ons fiyatında yaşanan farklılık üzerinde durdu:
- Altının uluslararası piyasalardaki dolar bazındaki ons fiyatına ülkelerde genelde 2-3 dolar eklenir. Bizde son dönemlerde eklenen fark 20-30 dolar dolayında seyrediyor.
Bu durumu kilo bazında örnekledi:
- Yani, bir kilo altın külçe halinde ülkemize örneğin 52 bin dolara geliyor. Piyasaya satılırken fiyatı 52 bin 700 dolara çıkıyor. Bu kadar büyük farkın neden oluştuğunu anlayabilmiş değilim.
Ardından ekledi:
- Bu soruna en kısa sürede, bence hemen bir çözüm bulunması gerekiyor.
“Altın Sohbetler”den 2-3 gün sonra Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı, Nadir Metal Rafineri’nin CEO’su Burak Yakın’la buluştum. Buluşmada Burak Yakın’a Lion Diamond’un kurucusu, eşi Öznur Yakın ve Gleam Diamonds CEO’su Aylin Gözen eşlik etti.
Burak Yakın’a konuyu açtım:
- Altının ons fiyatı döviz bazında Türkiye’de 20-30 dolar yüksek uygulanıyormuş. Bunun nedeni nedir? Bu konuda rafinerilere yüklenenler, eleştirenler var.
Burak Yakın, bu konuyu Mücevher İhracatçıları Birliği önceki Başkanı Mustafa Kamar’ın sıklıkla dile getirdiğini belirtti:
- Doğru, altının ons fiyatında şu anda piyasada böyle bir fark yaşanıyor. Çünkü, piyasada yeterince altın yok. Yani, talep karşılanamıyor.
Hükümetin döviz çıkışını kısıtlama çabalarına işaret etti:
- Altın ithalatında bankalar devreden çıkarıldı. Bunun üzerine altın ithalatında yavaşlama gündeme geldi. Talep tam anlamıyla karşılanamayınca da kilo başına 700 dolarlık fark ortaya çıktı.
İthalatı şu anda yetkili aracı kurumlar ile rafinerilerin yapabildiğini kaydetti:
- 4-5 firma birleşip 2-3 ton altın getirebiliyor. Oysa bankaların her biri tek seferde 10 ton getirebilecek nakit gücüne sahip. Bankalar yeniden işin içine girse kilo başına fiyat farkı anında 60 dolara iner.
Konuyu İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık’a da danıştım, anlattı:
- Dubai’de de ons başına 5-6 dolarlık fark söz konusu. Ancak, bizde ons başına fark bir ara 30 doları da aştı. Şu anda 25-30 dolar arasında seyrediyor.
Atayık da piyasada ihtiyacı karşılayacak kadar altın bulunamadığını bildirdi:
- Talep de yüksek olunca ons başına fiyat farkı böyle bir noktaya geldi.
Bankalar altın ithalatında yeniden devreye girerse ons başına döviz bazlı fiyat normale döner mi?