BM seçti: En iyi turizm köyü Türkiye'den
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) 'En İyi Turizm Köyü' olarak Antalya’nın İbradi ilçesine bağlı Ormana köyünü seçti.
Birleşmiş Milletler en iyi turizm köyünü seçti. Antalya’da bulunan Ormana köyü “En İyi Turizm Köyü” ünvanını aldı. Turizm Gazetesi'nin haberine göre, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) bu yıl yaptığı seçimlerde “En İyi Turizm Köyü” olarak Antalya’nın İbradi ilçesine bağlı Ormana köyünü seçti.
En İyi Turizm Köyü Programı’nda, 2024 yılı değerlendirmelerinde 260 aday arasından seçilen Ormana Mahallesi “En İyi Turizm Köyü” ünvanını kazandı. Toros Dağları’nın eteklerinde, eski bir yörük yerleşimi olan Ormana köyü şehir merkezine yaklaşık 2,5 saat mesafede bulunuyor, nüfusu ise 1000 civarında bulunuyor.
Tarihî dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile dikkat çeken Ormana mahallesi sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.
Bakan Ersoy yaptığı açıklamada, “Ormana'nın bu unvanı alması, hem ülkemizi gururlandırdı hem de küresel tanınırlığı için önemli bir fırsat yarattı. Ayrıca Karabük-Yörük köyümüz de aynı programın İyileştirme Programı’na dahil edildi" dedi.
Antalya’ya 2,5 saat uzaklıkta bulunan eski bir yörük köyü olan Ormana Mahallesi, Toroslar’da, Manavgat çayını besleyen derelerin arasında kurulmuş ve kendine özgü mimarisini korumuş bir yerleşim olarak öne çıkıyor.
Kültür köyü statüsünde bulunan Ormana köyünde orijinal düğmeli evler dikkat çekiyor. Duvardan taşan ahşap parçacıkları nedeni ile bu adı almış evler tekniği ile de pek çok araştırmaya konu oldu. İnşaatta kullanılan yöntemle duvar uzun yıllar boyunca yıkılma riski taşımıyor. Bugün köyde 300 kadar düğmeli evin bulunduğu biliniyor. Ancak henüz 50 kadarı restore edilerek turizme kazandırıldı.
Duvarın mukavemetini artırmak için, yığma duvar işçiliğinde yapılan bir tekniğin kullanıldığı bu evlerde yörede yetişen katran ağaçlarından yapılan kalaslar ve taşlar kullanılıyor.
Restorasyon için de köy halkından ustalar yetiştiriliyor, böylelikle evlerin restorasyonu köyün istihdamına da katkıda bulunuyor. Bazıları pansiyona çevrilen bu evler, alternatif turizm olanağını sunmasıyla dikkat çekerken sadece köy içi değil, çevresini kuşatan orman, şelale, mağara ve yaylalar da doğayı sevenlere bir cennet sunuyor.
ALTINBEŞİK MAĞARASI
Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 3. büyük yeraltı gölüne sahip Altınbeşik Mağarası’nın araştırılabilen kısmı, kollarıyla birlikte 2200 metreyi buluyor. Mağaranın içinde sarkıt ve dikitler, doğal oluşmuş köprüler, sütunlar ve heykelimsi oluşumlar yaratmış.
Mağara ancak yaz ve sonbahar aylarında girişe uygun. Mağara, ağzından itibaren 125 m uzunluğunda bir gölle başlıyor. Gölün derinliği, yer yer 15 metreye kadar ulaşıyor. Kış ve ilkbaharda mağara tamamen suyla doluyor. Açık olduğu dönemde ise ilk 400 m tekne ile gezilebiliyor.
Antalya’nın İbradi ilçesine bağlı Ormana köyü Erymna kentin akropolüne ait kule kalıntısı, temel taşlar ve lahitler gibi pek çok arkeolojik kalıntıya da sahip.
Erymna adı bu bölgede bulunan iki yazıtta anılıyor. Luvi dilinden gelen ve İsauria (Pamphylia’nın kuzeyi) bölgesinde bulunan bu kentin adı “sunak-halkı şehri” anlamına geliyor. Antik Yunan döneminde Orymna’ya, Selçuklu döneminde ise köyün adı Ormana’ya dönüştü.
Köyde bulunan Eynif Yaylası da doğal güzellikleri ile dikkat çekiyor. Trik sincapları ve tavşanlar, endemik bitkiler, çam ve katran ağaçları yaylada görmek mümkün. Yaylaya doğada özgür gezen at ve taylar da görülebiliyor. Bunlar Ormana’nın yılkı atları olarak adlandırılıyor. Rivayete göre Osmanlı süvarisi atlar cumhuriyet döneminde doğaya bırakılmışlar ve vahşi yaşam koşullarına alıştıkları belirtiliyor.