Diyarbakır Cezaevi müze oluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Diyarbakır Cezaevi) Adalet Bakanlığı cezaevini tamamen boşalttı. Bugün itibarıyla cezaevi Adalet Bakanlığımızdan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza devredildi." dedi.

Diyarbakır Cezaevi müze oluyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır Çevre Yolu, TOKİ 1525 konut, 17 iş yeri, bir cami, büyükşehir yatırımları ile yapımı tamamlanan diğer projelerin toplu açılış töreninde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizi huzur adası yapmak için çalışıyoruz. Bunu gerçekleştirmemize terör örgütleri ve onların iplerini elinde tutan emperyalist zorbalar engel olamayacak." diye konuştu.Erdoğan, "Nerede bu Batı'nın insan hakları savunucuları? Benim Diyarbakır annesi kardeşlerim bunlara prim vermediler, dik durdu, eğilmedi." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte zulümlere, kötü hatıralara konu olan Diyarbakır Cezaevi binasının hem hafıza hem de farklı alanlarda faaliyet yürütme mekanı olarak hizmet vereceğini söyledi.

Erdoğan "(Diyarbakır Cezaevi) Adalet Bakanlığı cezaevini tamamen boşalttı. Bugün itibarıyla cezaevi Adalet Bakanlığımızdan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza devredildi." dedi.

Adı insanlık dışı muameleyle anılıyordu

Diyarbakır Cezaevi, 12 Eylül 1980 askeri darbesinde mahkumlara yapılan ağır işkenceler nedeniyle dünyanın en ağır şartlarına sahip cezaevleri arasında anılıyordu. 1978'de 46 bin metrekarelik alanda inşaatına başlanılan cezaevi, 12 Eylül 1980'de Sıkıyönetim Komutanlığı emrinde Askeri Cezaevi olarak hizmete açıldı ve 5 Mayıs 1988'de Adalet Bakanlığı'na devredildi. Otuzu aşkın tutuklu, 1980-84 yılları arasında, cezaevi yönetiminin kötü uygulamaları, yapılan işkenceler nedeniyle hayatını kaybetti. Cezaevi hakkında belgeseller çekildi ve kitaplar yazıldı. The Times gazetesine göre "Dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi" arasında yer almaktadır.