Diyarbakır’da SerêSalê coşkusu: Gelenek yaşatılıyor

Diyarbakır’da, Kürt kültürünün kadim yeni yıl geleneği SerêSalê, kılık değiştiren gençlerin ve çocukların esnaf kapılarını çalarak bahşiş topladığı renkli kutlamalarla coşkuyla yaşatıldı.

Diyarbakır’da SerêSalê coşkusu: Gelenek yaşatılıyor
Fotoğraf: Gega Medya

MURAT CEM

Diyarbakır’da, Kürt kültürünün en renkli ve köklü geleneklerinden biri olan SerêSalê (Kürt Yeni Yılı), büyük bir coşkuyla kutlandı. Bir kuyumcunun güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, kılık değiştiren genç kızlar ve erkeklerin esnaf kapılarını çalarak geleneksel ritüelleri sürdürdüğü görüldü. Diyarbakır’daki bu kutlamalar, kadim geleneklerin hâlâ yaşatıldığını ve kültürel değerlerin genç nesiller tarafından sahiplenildiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

SerêSalê nedir?

SerêSalê, Kürt kültüründe Rûmî takvime göre 13 Ocak’ta başlayan ve 3 gün süren yeni yıl kutlamalarıdır. Mezopotamya’nın kadim halkları olan Sümerler, Akadlar, Babiller ve Asurluların güneş yılı esasına dayalı takvimlerinden miras kalan bu gelenek, Kürtler tarafından yüzyıllardır yaşatılıyor.

Kutlamalarda, aile ve dostlar bir araya gelir, def veya erbane eşliğinde şarkılar söylenir, kapılar çalınır ve bahşiş toplanır. Kız çocuklar erkek kıyafeti giyip yüzlerine soba isiyle sakal yaparken, erkek çocuklar kadın elbiseleri giyerek yazma takar. Kapı çaldıklarında ise geleneksel sözlerle yeni yılı kutlarlar:
"Serêsalê binê salê, Xızır mêvanê vê malê…" (Sene bitti, sene başı geldi, Hızır bu eve misafir geldi).

Esnaf kapı kapı gezildi

Kuyumcu kamerasına yansıyan görüntülerde, Diyarbakır’daki gençlerin ve çocukların bu ritüelleri yaşatmaya devam ettiği görülüyor. Ellerinde def ve erbane ile şarkılar söyleyen gençler, kapıları çalarak esnafın yeni yılını kutladı ve bahşiş topladı.

Kürt Yeni Yılı’nın kökenleri

Dünyada miladi takvime göre 1 Ocak’ta kutlanan yılbaşı, Kürtler tarafından 13 Ocak’ı 14 Ocak’a bağlayan gece kutlanıyor. Bu gelenek, Mezopotamya’nın kadim kültürlerinden Sümerler ve Babillere kadar uzanıyor. SerêSalê, Kürtlerin binlerce yıldır devam ettirdiği önemli bir kültürel miras olarak dikkat çekiyor.