Elon Musk'ın Neuralink'i insan-makine çağına bir adım daha atacak
Elon Musk’ın Neuralink şirketi, felçli hastaların düşünce gücüyle cihazları kontrol edebilmesini sağlamak amacıyla, beyin implantı ve robotik kolla ilgili yeni bir fizibilite çalışması başlatmak için onay aldı.
Elon Musk’ın beyin teknolojisi girişimi Neuralink, insan-makine etkileşimini dönüştürebilecek önemli bir adım daha atıyor. Şirket, deneysel bir robotik kol ve beyin implantını test etmek için yeni bir fizibilite çalışması başlatmak üzere onay aldığını açıkladı.
Şirketin yürüttüğü PRIME adlı bu çalışma, kablosuz beyin-bilgisayar arayüzünün ve cerrahi robotunun güvenliğini değerlendirmeyi amaçlıyor. Araştırma, felçli hastalarda implantın dış cihazları yalnızca düşünce gücüyle kontrol etme potansiyelini inceliyor.
Neuralink, geçtiğimiz hafta Kanada Sağlık Otoritesi’nden ülke genelinde bir klinik deneme başlatmak için onay aldı. Kanada'daki çalışmalar kapsamında altı felçli hasta, Neuralink'in beyin implantıyla tanışacak. Kanadalı nöroşirürji uzmanları, bu hastaları seçmek ve çalışmayı yürütmek üzere yetkilendirildi.
Amerika Birleşik Devletleri’nde Neuralink, cihazını şimdiye kadar iki hastaya implante etti. İlk hasta, implant sayesinde video oyunları oynayabiliyor, internette gezinebiliyor, sosyal medyada paylaşım yapabiliyor ve dizüstü bilgisayarında fare imlecini hareket ettirebiliyor. Şirket, ikinci hastanın da cihazla video oyunları oynayabildiğini ve 3D nesneler tasarlamayı öğrendiğini bildirdi.
FDA ve Neuralink sessizliğini koruyor
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve Neuralink, fizibilite çalışmasının ayrıntılarıyla ilgili gelen sorulara henüz yanıt vermedi. Neuralink’in ileriye dönük adımları, insan-makine entegrasyonunu bir hayalden gerçeğe dönüştürme yolunda kritik bir aşama olarak değerlendiriliyor.
Neuralink nedir?
İnsan beynine yerleştirilen bir çip olan Neuralink, insanların beynindeki sinyalleri okuyor. Elde ettiği verileri bir cihaza aktararak insanların düşünce gücüyle bir ekrana dokunmasını, bir ekrana yazı yazmasını ya da ekranı kaydırmasını sağlıyor. Neuralink, özellikle kısa vadede felçli hastalara yardımcı olabilme hedefine sahip.
2016 yılında kurulan Neuralink Inc., 2023 yılında çipi insanlarda denemek için FDA onayı aldı. Öncesinde testler, hayvanlar üzerinde yapılıyordu ki bu da o dönem büyük eleştiriler aldı. Tıbbi denemelerde maymunlara çoğunlukla ötenazi uygulanması eleştirilerin en büyük sebebi oldu. Ocak 2023’e geldiğimizde ise çip, ilk kez bir insana implante edildi.
İmplant, özel olarak geliştirilmiş bir cerrahi robot aracılığıyla kullanıcının baş bölgesine yerleştiriyor ve çip, beyin sinyali verilerini bir Neuralink uygulamasına gönderiyor. Uygulama verileri, eylem ve niyetlere çeviriyor. Tüm süreç kablosuz olduğu için şarj işlemi de kablosuz olarak tamamlanıyor.
Neuralink temelde, onlarca yıllık bir teknolojiye dayanıyor. Synchron ve Precision Neuroscience gibi şirketler de bu alanda çalışmalar yapıyor. 2004 yılında bir insana uygulanan Utah Array ise bu alanda yapılan ilk uygulama.
Tabii Neuralink, diğer implantlardan farklı olarak 1.000’den fazla elektrota sahip. Ayrıca çip, bireysel nöronları hedef alıyor. Diğer çoğu cihaz ise nöron gruplarından gelen sinyalleri hedefliyor. Bu da Neuralink’in rakiplerine göre daha yüksek bir hassasiyet vadettiği anlamına geliyor.
Kaynak: CNBC-e