Gençlerin günlük internet kullanımı 4,5 saati aşıyor
RTÜK’ün araştırmasına göre her üç gençten birinin profili herkese açık ve neredeyse her 5 gençten birinin ‘gizli' sosyal medya hesabı var.
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 15-21 yaş arası 6 bin 500 çocuk ve genç ile yüz yüze görüşerek medya kullanım alışkanlıklarına dair kapsamı bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmanın sonuçları, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çocuk Haklarını İnceleme Alt Komisyonu'na sunuldu.
Yüz Yüze İletişim Becerileri Tehlikede
RTÜK Başkan Yardımcısı Deniz Güler, çevrim içi platformlarda arkadaşlıklar kuran gençlerin yüz yüze iletişim becerilerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Güler, dijital cihazların aşırı kullanımının psikolojik etkiler yaratarak FOMO (gelişmeleri kaçırma korkusu) gibi sorunlara yol açtığını vurguladı. Bu durumun, gençlerin uyku düzenini bozarak kaygı seviyelerini arttırdığına dikkat çekildi.
İnternet ve Sosyal Medya Kullanımı
Araştırmaya katılan gençlerin %92'si düzenli olarak internet kullandığını ifade ederken, günlük ortalama internet kullanım süresi 4,5 saati aşmış durumda. Gençlerin %95'inin sosyal medya hesabı bulunuyor ve bu oranın %37'si herkese açık profil kullanıyor. Ayrıca, %17,7'si ailelerinden gizli sosyal medya hesabına sahip olduğunu belirtiyor.
Sosyal Medya Kullanım Yaşı Düşüyor
Komisyon toplantısında sunum yapan Çocuklar İçin İçerik Derneği Başkanı Sezen Güngör, sosyal medya kullanımının çok erken yaşlara kadar düştüğünü belirtti. TÜİK verilerine göre, ülkemizde sosyal medya kullanmaya başlama yaşı 6-10 aralığında ve bu yaş grubundaki çocuklar daha çok TikTok ve YouTube'u tercih ediyor. 10-15 yaş grubunda ise sosyal medya kullanım oranı %70'i aşmış durumda.
Ekran Bağımlılığı Yüksek Seviyede
Araştırmaya göre her 10 gençten 4'ü yüksek düzeyde ekran bağımlısı. Bu gençlerin %41'i dijital platformlarda günlük ortalama 1,5 saat harcıyor. Dijital içeriklerin %72'si cep telefonları üzerinden bireysel olarak tüketiliyor.
Haber Kaynakları
Gençlerin haber alışkanlıklarında ilk sırada %71 ile sosyal medya yer alıyor. Bunu %70 ile televizyon, %46 ile internet haber siteleri ve %18 ile yazılı basın takip ediyor.