Mehmet Şimşek: Yıllardır zarar açıklayan büyük mükellefler incelemeye alındı
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, İstanbul’da "MÜSİAD 2024 Yılı Değerlendirmesi ve 2025 Yılı Beklentileri" programında önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, "2025'te hedefimiz dezenflasyonun daha hissedilir olması ve yapısal dönüşümün hızlanması" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da düzenlenen MÜSİAD 2024 Yılı Değerlendirmesi ve 2025 Yılı Beklentileri toplantısında, Türkiye ekonomisinin mevcut durumu ve gelecekteki hedefleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Vergi yükü ve adil dağılım üzerine konuşan Bakan Şimşek, "2025'te önceliklerimiz büyük mükellef incelemeleri, sektörel saha denetimleri olacak," diyerek vergi adaletine dikkat çekti. Ayrıca, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu "hızlı yaşlanma" riski ve bu durumu tersine çevirecek tedbirler üzerinde durdu.
Bakan Şimşek’in açıklamalarından öne çıkanlar:
-
Ticaret politikaları ve Türkiye'nin dış ticaret stratejileri hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:
"ABD'nin yeni ticaret politikalarının bize etkisi büyük olabilir, çünkü Çin'in ihracatı rota değiştirecek. Yeni ABD yönetimi, seçim öncesi söyledikleriyle amel ederse, Çin'e yüzde 60 gibi ilave gümrük tarife artışı yaparsa, bu bizi dolaylı olarak ciddi bir şekilde etkileyebilir." -
Büyük mükelleflerin incelenmesini önceliklendirdiklerinin altını çizen Şimşek, "Özellikle yıllardır zarar beyan eden firmaların incelenmesini önceliklendirdik. Fahiş fiyat artışlarının olduğu sektörlerde mutlaka daha çok kar vardır diye denetimleri artırdık. 2025'te önceliklerimiz yine büyük mükellef incelemeleri, sektörel saha denetimleri, sektörel karlılık oranlarından hareketle beyanı düşük kalan mükellefler. Bu konuları önceliklendireceğiz." şeklinde konuştu.
-
Türkiye'nin lojistik avantajlarına da vurgu yapan Şimşek, ülkenin küresel ticaretteki önemini belirtti:
"Lojistik anlamında da Türkiye çok önemli bir üs. Küresel ticarette parçalanma var, ciddi belirsizlikler var. Türkiye'nin yapısı dayanıklılık içeriyor. Kötümser olmanız için bir sebep yok." -
Yaşlanma sorunu ve doğurganlık oranındaki düşüşe karşı alınacak tedbirler üzerine şunları söyledi:
"Doğurganlık oranı daha hızlı düşüyor. Bizim önemli yapısal dönüşüm alanlarımızdan biri, doğurganlık hızındaki yavaşlamayı tersine çevirecek tedbirler üzerinde olacak. Bu, kadınların işgücüne katılımını artırarak çözülebilir." -
Türkiye'nin ekonomik durumunun geliştiğini ve dış finansman ihtiyaçlarının azaldığını belirten Bakan Şimşek, Türkiye'nin risk priminin de düştüğünü vurguladı:
"Türkiye'nin risk primi düştü. Dış borç çevirme oranları arttı ve daha düşük maliyetlerle borçlanıyoruz." -
Dezenflasyon hedefi ve enflasyonla mücadeleye dair şu ifadeleri kullandı:
"Dezenflasyon süreci başladı. Hedefimiz enflasyonu bu sene yüzde 20 civarına çekmek, bir sonraki sene de yüzde 10'lar civarına ve daha sonra tek haneye çekmek." -
Kiraların hayat pahalılığındaki rolüne dikkat çekti:
"Hayat pahalılığının en önemli birleşeni kiralar. Bunu konut arzını artırarak çözebiliriz."
Bakan Şimşek, 2025 yılı için hedeflerinin dezenflasyonun daha hissedilir olmasını sağlamak ve Türkiye'nin yapısal dönüşümünü hızlandırmak olduğunu açıkladı.