Merkez Bankası'ndan kur korumalı mevduat için yeni düzenleme

Merkez Bankası Kur Korumalı Mevduatla (KKM) ilgili önemli bir karar aldı. Döviz yükümlüsü firmaların döviz ve TL hesaplarına sağlanan kur korumalı destek kaldırıldı

Merkez Bankası'ndan kur korumalı mevduat için yeni düzenleme

2025 yılı para politikası kapsamında kur korumalı mevduatın (KKM) sonlandırılacağı açıklanırken, KKM'ye ilişkin yeni bir düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenlemeye göre, döviz yükümlülüğü olan firmaların döviz ve Türk Lirası (TL) cinsinden hesaplarına sağlanan kur korumalı desteğin kaldırıldığı belirtildi.

KKM neden devreye girmişti?

Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi, Türk Lirası'ndaki hızlı değer kaybı ve döviz kurlarındaki sert dalgalanmaları kontrol altına almak amacıyla, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati döneminde hayata geçirildi. 20 Aralık 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle yürürlüğe giren sistem, TL'nin cazibesini artırarak bireylerin ve firmaların dövizden Türk Lirası'na geçişini teşvik etmeyi hedefliyordu.

Sistemin duyurulmasının hemen ardından döviz kurlarında ani bir düşüş yaşandı. Ancak zamanla KKM'nin maliyeti artarak Hazine ve Merkez Bankası üzerinde büyük bir yük oluşturdu. Bu durum, sistemin sürdürülebilirliğine yönelik eleştirileri de beraberinde getirdi.

KKM'nin maliyeti?

  • Başlangıçta: 459 milyar 230 milyon dolar seviyesinde olan KKM büyüklüğü, 2023’te 3 trilyon 407 milyar TL ile rekor düzeye ulaştı.
  • 13 Aralık 2024 itibarıyla: 1 trilyon 169 milyar TL seviyesine geriledi.

Ekonomiden Sorumlu Bakan Mehmet Şimşek, 14 Mayıs 2023 seçimleri sonrası yaptığı açıklamalarda, KKM’nin ekonomik riskler taşıdığına dikkat çekmişti. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ise Haziran 2024’te yaptığı açıklamada, “KKM kaynaklı zarar 833 milyar TL” demişti.

KKM’nin kaldırılmasıyla, ekonomi yönetiminin bütçe üzerindeki yükü hafifletmeyi ve Türk Lirası’na yönelik sürdürülebilir bir istikrar sağlamayı hedeflediği belirtiliyor.