OpenAI, şirkette yapısal değişiklik planlarını açıkladı

Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI, mevcut yapısının getirdiği kısıtlamaları hafifletmek için, kar amacı güden kuruluşunu gelecek yıl kamu yararına şirket⁠ yapısına dönüştürmeyi planladığını bildirdi.

OpenAI, şirkette yapısal değişiklik planlarını açıkladı

OpenAI'dan yapılan açıklamada, yönetim kurulunun yapay zekanın tüm insanlığa fayda sağlama misyonunu en iyi şekilde desteklemek için şirketin kurumsal yapısını değerlendirdiği belirtildi. Şirket, 2015 yılında kar amacı gütmeyen bir araştırma laboratuvarı olarak işe başlamıştı ve insanlığın yararına yapay zekayı ilerletmeye odaklanmıştı.

Açıklamada, bilgi işlem ve fonlama ihtiyaçları arttıkça, kar amacı güden bir modelin gerekliliği ortaya çıktığı ifade edildi. 2019-2024 yıllarında milyarlarca sermaye toplayarak ve milyonlarca kullanıcıya ulaşan ChatGPT gibi dönüştürücü ürünler piyasaya süren OpenAI, hibrit bir kar amacı gütmeyen-kar amacı güden modele dönüştü. Bu başarının, daha fazla sermayeye ve yapıda esnekliğe olan ihtiyacı vurguladığı aktarıldı.

2025 yılı için planlar

Açıklamada, şirketin 2025 yılı itibarıyla mevcut kar amacı güden kuruluşunu kamu yararına şirket hâline getirmeyi planladığı bildirildi. Bu dönüşüm, ölçeklenebilir finansman, operasyonların daha iyi hizalanması ve insanlığın refahını önceleyen yapay zeka odaklı bir ekonomi inşa etme çabalarının genişletilmesi için bir adım olacak.

Hem kar amacı güden hem de kar amacı gütmeyen yapılar

Açıklamada, kar amacı güden ve kar amacı gütmeyen her iki yapının da devam edeceği kaydedildi. Kar amacı güden kuruluşun başarısının, kar amacı gütmeyen kuruluşun iyi finanse edilmesini, daha iyi sürdürülmesini ve misyon için daha güçlü bir konumda olmasını sağlayacağı vurgulandı.

Kamu yararına çalışan kuruluşun rolü

Açıklamada, kamu yararına çalışan kuruluşun, OpenAI’ın operasyonlarını yöneteceği ve denetleyeceği belirtilerek, kar amacı gütmeyen kuruluşun sağlık hizmetleri, eğitim ve bilim gibi sektörlerde hayırsever girişimlerde bulunmak üzere bir liderlik ekibi ve personel işe alacağı ifade edildi.

Elon Musk'ın dava süreci

OpenAI'ın kar amacı güden yapıya geçişi, Elon Musk'ın şirketin kuruluş sözleşmesini ihlal ettiği iddialarıyla dava konusu olmuştu. Musk, OpenAI'ın misyonunu terk ederek kar amacı güden bir yapıya dönüştüğünü savunmuştu. Ancak, OpenAI, Musk'ın 2017'de bu dönüşümün desteklendiğine dair e-posta ve mesajlar yayımlayarak karşılık vermişti. Bu yazışmalarda, Musk’ın OpenAI'ın geleceği için kar amacı güden bir yapı gerektiğini kabul ettiği görülmüştü.

Kamu yararına çalışan şirketlerin tanımı

Bu arada, kamu yararına çalışan şirketler, kar amacı güderken, yasal olarak toplum, çevre veya belirli bir kamu yararı üzerinde olumlu etki yaratmaktan sorumlu şirketler olarak tanımlanıyor.