Otomotiv 2025 beklentilerinde ibre düşüş gösteriyor 

2024’te dünya otomotiv üretimi yüzde 1 küçülerek 92 milyon adede gerilerken, Türkiye'deki üretim de düşüş eğiliminde. Avrupa pazarındaki daralma, sektör için kritik eşikleri gündeme taşıyor.

Otomotiv 2025 beklentilerinde ibre düşüş gösteriyor 
Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam

 2024 yılı otomotiv üretim sonuçlarını değerlendiren TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, dünya otomotiv üretiminin yüzde 1 küçülme ile 92 milyon adet seviyesinde yılı kapatacağını kaydetti. Otomr'dan Memduh Taşlıcalı'nın haberine göre esas küçülmenin, Türkiye’nin en büyük pazarı olan Avrupa’da gerçekleştiğini vurgulayan Albert Saydam, “Avrupa üretimi 2023 yılında 18,8 milyon adet iken şu anda 17,6 milyon adet seviyesine kadar bir gerileme var. Türkiye’de ise geçen yıl ulaştığımız 1 milyon 570 bin adetlik rekorun ardından, bu yıl 1 milyon 450 bin adede doğru bir gerileme yaşanıyor. 2025’te 1 milyon 400 bin adede gerileyeceği yönünde öngörüler var.” dedi.

Türkiye’de 530’un üzerinde üyesi ile Türk otomotiv tedarik sanayinin tek temsilcisi olan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), 2024 yılının son üye toplantısını gerçekleştirdi. TAYSAD’ın son üye toplantısına Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan Ağar da katıldı. Toplantıda ele alınan konulardan biri de 2024’te tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin dünyada 11’inci büyük üretici konumu oldu.

Toplantıda konuşulanlardan öne çıkan başlıklar şöyle: 

-“Son 5 yılda 15’incilikten 11’inciliğe kadar yükseldik fakat bu kritik bir eşik. 10. sıraya çıkabilmemiz için üretimimizi 1 milyon 400 binlik rakamlardan 2 milyon 400 binlere çıkarmamız lazım.

-Sektörde her şirketin çok ciddi sorunları var. 1,5 milyon adetlik pazar ve en az yüzde 70 yerlilik oranına ulaşım için tüm yönetmelikleri bunu destekleyecek şekilde düzenlemek lazım. Bunu yaptığınız zaman fabrikalarımız rekabetçi olur, biz rekabetçi oluruz.

-1 milyon 196 bin adetlik iç pazarın yüzde 70’i ithal. Acı olan bir başka şey de, biz hep Türkiye’nin hafif ticari araç üssü olmasıyla övündük 2000’lerden 2015’lere kadar. O dönemde ithalat oranı hafif ticari araçlarda yüzde 25-30 arası. Şu anda bu oran yüzde 75. Bu hepimizin bir bakıma nerede yanlış yaptık, bunu nasıl çeviririz diye odaklanması gereken bir konu.

-22 milyar dolar gibi, öngörümüzün üzerinde bir ana sanayi ihracatı olacak. Fakat biz 4-5 sene öncesine kadar 1 milyonun üzerinde araç ihraç ederken bu sayı 800 binlere düştü. Tabii araçların alternatif yakıtlı, daha güzel donanımlı olmasından dolayı birim fiyatları arttığından dolayı değerde artış yaşandı. Ama neden bir milyon araçtan gerilemiş olalım ki. Bunu değiştirmemiz lazım.

-Tedarik sanayicileri tarafında yılı 15 milyar dolar seviyesinde ihracatla kapatmayı bekliyoruz. Bu değer, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 6’lık bir büyüme anlamına geliyor. Bu bir başarıdır. Öte yandan 2025 yılında ihracatımızda yüzde 10’luk bir küçülme olacağını düşünüyoruz. Bunların alt nedenleri arasında Avrupa Birliği’nin regülasyon değişiklikleri ve rekabetçi olamamamız, ana sanayinin kendi içerisindeki firmalardan yeni platform siparişleri alamaması gibi etkenler yer alıyor.