Tarım sektöründen ihracat rekoru
Tarım sektörü, 2024'te 36,2 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek yıllık ihracatına imza attı.
Türkiye tarım sektörü, 2024 yılı itibariyle 36,2 milyar dolarlık ihracatla tüm zamanların en yüksek yıllık dış satım rakamına ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, dış satım bir önceki yıla göre yüzde 3,3 oranında artarken, tarım sektörünün Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı yüzde 16 seviyesine çıktı.
Sektördeki başarıyı iki önemli ürün grubu destekledi. Meyve sebze mamulleri sektörü, 2024'te 2,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, kuru meyve ve mamulleri de 1,9 milyar dolarlık dış satım yaptı. Her iki alanda da ihracat artışı görüldü; meyve sebze mamullerinde yüzde 1,2, kuru meyve ve mamullerinde ise yüzde 0,8 oranında bir artış kaydedildi.
En çok ihracat ABD ve Almanya'ya
Rekor kıran sektörlerde, ABD ve Almanya en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında yer aldı. Kuru meyve ve mamulleri sektöründe Almanya'ya 247,3 milyon dolarlık, meyve sebze mamullerinde ise ABD'ye 429,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. İllere göre bakıldığında ise İstanbul'dan meyve sebze mamulleri sektöründe 637 milyon dolar, İzmir'den kuru meyve ve mamulleri sektöründe ise 481,6 milyon dolar dış satım yapıldı.
İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, iklim değişikliği ve gıda güvenliği sorunlarının ülkeleri korumacı politikalara yönlendirirken, Türkiye’nin güvenilir ve sürdürülebilir bir tedarikçi olarak dikkat çektiğini belirtti. Küresel ölçekte artan gıda güvenliği ihtiyacının, güvenilir ve sürdürülebilir tedarikçilerin önemini ön plana çıkardığını ifade eden Mutlu, Türkiye'nin yüksek teknolojili fabrikalar ve müşteri taleplerine göre özelleştirilmiş üretim kapasitesinin, ülkeyi dünya pazarlarında güçlü bir konuma getirdiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin tarımsal ürünleri işleyerek nihai ürün haline getirme konusunda önemli bir yetkinlik sunduğunu vurguladı.
40 milyar dolar hedefi
Mutlu, Türkiye'nin tarım ihracatında 2024’te 40 milyar dolar seviyesine ulaşmayı hedeflediğini belirtti. Bu hedefe ulaşabilmek için sektörde sürdürülebilir büyüme sağlanması, iklim dostu tarım politikalarının benimsenmesi ve çevre dostu üretim yöntemlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Türkiye markasının güçlendirilmesinin de önemli bir adım olacağına dikkat çeken Mutlu, "Kendi markalarımızla dünya market raflarında yer almak, Türkiye'nin küresel alandaki etkisini artıracaktır. Ayrıca ihracatın artması, tarımsal üretimin güçlenmesini ve çiftçinin refahını artırarak iç piyasada fiyat istikrarını da destekleyecektir." dedi.
AB pazarındaki pay arttı
Türkiye, Avrupa Birliği (AB), Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Uzak Doğu gibi stratejik bölgelerdeki varlığını güçlendirmeyi hedefliyor. AB pazarının, Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatındaki pazar büyüklüğü ve lojistik avantajı dolayısıyla önemli bir yere sahip olduğunu belirten Mutlu, son yıllarda AB ile ticari ilişkilerin güçlendirilmesi adına önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti. Gümrük Birliği’nin kapsamını genişletme çalışmaları ile Türk ürünlerinin AB pazarındaki payının artırıldığını ifade eden Mutlu, "2024 yılında ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatının AB ülkelerine yapılması mümkün oldu. Tarım ürünlerinde kalite ve standartların yükseltilmesi ve Yeşil Mutabakata uyum sağlanması, AB pazarındaki konumumuzu güçlendirecektir." dedi.
Orta Doğu’da Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler, Türk tarım ürünlerine yoğun talep göstermekte. Kuzey Afrika'da Cezayir, Fas ve Mısır gibi ülkelerle güçlü ticaret ilişkileri sürdürülürken, diğer Afrika ülkelerine yönelik işbirliklerinin artırılması gerektiğini belirten Mutlu, Uzak Doğu pazarlarına da vurgu yaptı. Çin ve Japonya gibi ülkelerde, taze meyve, sebze ve kuruyemiş gibi ürünlere olan talebin arttığını belirten Mutlu, bu pazarlarda daha güçlü bir varlık oluşturmanın Türkiye’nin hedefleri arasında olduğunu söyledi.
Son olarak, serbest ticaret anlaşmalarının artırılması ve stratejik ürünlerin ön plana çıkarılması gerektiğinin altını çizen Mutlu, TİM ve ihracatçı birliklerinin bu stratejik bölgelerde Türk ürünlerinin görünürlüğünü artırmak için kapsamlı tanıtım faaliyetlerine devam ettiğini sözlerine ekledi.