Tuncay Özilhan: Türkiye'nin çok ciddi bir kamu harcama reformuna ihtiyacı var!

Bir önceki dönemin TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, kamunun halen yeterince tasarruf yapmadığına dikkat çekerek, “2025 bütçesinde deprem etkisini hariç tutsak bile kamu harcamalarında artış öngörülüyor. Yani enflasyonla mücadelede beklediğimiz katkıyı göremiyoruz” dedi.

Tuncay Özilhan: Türkiye'nin çok ciddi bir kamu harcama reformuna ihtiyacı var!

Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), kuruluşunun 20. yılı kapsamında Diyarbakır’da iş insanları ve STK temsilcilerinin katılımıyla “Küresel Riskler ve Yerel Çözümler” temalı zirve düzenledi. Zirvede, ekonomik görünüme ilişkin önemli değerlendirmeler yapıldı.

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “İkinci Yüzyılda Kalkınmanın Dinamikleri” başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, enflasyonla mücadelenin zorluklarına dikkat çekerek, “Enflasyonu yenmeden ekonomide kalıcı bir iyileşme sağlanamaz. Yapısal reformlar olmadan mücadele eksik kalır” dedi. 2025 bütçe görüşmelerinin devam ettiğini kaydeden Özilhan, “Bütçe büyüklükleri enflasyon hedeflerinin üzerinde. Hem bütçe harcamaları artıyor hem bütçe gelirleri, yani vergiler. Vergi oranları yükseltilince bu durum fiyatlara yansıyor ve yine enflasyona yol açıyor. Vergi oranlarını yükseltmeden önce kayıtdışı ile mücadele edilmeli ve vergi tabanı genişletilmeli. Toplanan vergilerin nerelere harcandığı da önemli. 2025 bütçesinde deprem etkisini hariç tutsak bile kamu harcamalarında artış öngörülüyor. Yani enflasyonla mücadelede beklediğimiz katkıyı göremiyoruz. Kamu harcamalarında nerelerde kesinti yapabiliriz ve kamu tasarruflarını nasıl artırabiliriz? Bu konuyu yeteri kadar tartışmıyoruz. Çok ciddi bir kamu harcama reformuna ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

2007’den 2019’a kadar geçen 12 yılda kamu personeli sayısının 871 bin kişi arttığını, son dört yılda ise artışın 2,3 milyon olduğunu dile getiren Özilhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamu istihdamındaki artış hizmet kalitesine yansımalı. Toplum bunu hissetmeli. Kamu istihdamı sosyal politika değildir. Türkiye tabi ki bir sosyal devlettir. Vatandaşlarının temel ihtiyaçlarının karşılanması için çalışır. Yoksullukla aktif olarak mücadele eder. Dezavantajlı gruplara yönelik özel programlar yürütür. Sosyal yardımla ihtiyaç sahibi olanlara uzanır. Ama bunun yolu kamu istihdamını artırmak değildir. Kamu hizmetlerini amaçlar ve etkinlik açısından gözden geçirmeliyiz.

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ise dezenflasyon sürecinde sıkı para politikası ve ekonomideki soğumanın devam etmesi gerektiğini belirtti. Turan, “Rekabet gücümüzü TL’nin değerini düşürerek değil, üretim yapısını değiştirerek ve verimliliği artırarak artırabiliriz” dedi.

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez ise enflasyonun düşürülmesinin tüketimi kısarak değil, üretimi artırarak mümkün olacağını belirtti ve KOBİ’lerin finansmana erişim sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Zirvede, ekonomik reformlar, kamu tasarrufu ve uzun vadeli stratejilere ihtiyaç olduğu görüşü öne çıktı. Katılımcılar, Türkiye’nin gelecekteki kalkınma hedeflerini gerçekleştirmesi için sürdürülebilir adımlar atılmasının önemine işaret etti.