Türkiye, dijital kullanımda dünya ortalamasını geride bıraktı
We Are Social ve Meltwater'ın hazırladığı "Dijital 2024 Ekim Global İstatistik Raporu"na göre, Türkiye'nin internet ve sosyal medya kullanım oranları dünya ortalamasının üzerinde. TikTok büyürken, X ve Instagram kullanıcı sayılarında düşüş yaşandı. Türkiye'de internette geçirilen zaman günlük yaklaşık 7 saat.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan "Dijital 2024 Ekim Global İstatistik Raporu" hakkında yazılı bir açıklama yaptı.
Raporda dünya genelindeki internet kullanıcı sayısının 5,52 milyara ulaştığı ve bu rakamın dünya nüfusunun yüzde 67,5’ine karşılık geldiği belirtildi. Uraloğlu, Türkiye’de bu oranın dünya ortalamasının oldukça üzerinde olduğunu ve yüzde 86,5’e ulaştığını vurguladı.
Sosyal medyada Türkiye'nin üstünlüğü
Dünya genelinde 5,22 milyar sosyal medya kullanıcısının olduğunu ve bu sayının dünya nüfusuna oranının yüzde 63,8 olduğunu belirten Uraloğlu, Türkiye’de ise sosyal medya kullanıcılarının nüfusun yüzde 65,7’sine denk geldiğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye’de internette geçirilen günlük sürenin yaklaşık 7 saat, sosyal medya kullanımının ise 2 saat 37 dakika olduğunu ifade etti.
Uraloğlu, dünya genelinde bir kullanıcının aylık ortalama 6,8 sosyal medya platformu kullandığını, Türkiye’de bu sayının 7,5 olduğunu belirterek şu bilgileri paylaştı:
“Dünya çapında en çok kullanıcısı olan sosyal medya platformu 3,7 milyar kullanıcıyla Facebook. En fazla zaman geçirilen uygulama ise dünya genelinde 34 saat 15 dakikayla TikTok. Türkiye’de TikTok kullanıcılarının bu platformda harcadığı süre ise 30 saat 39 dakika.”
Sosyal medyada düşüş ve lükselişler
Türkiye’de bazı popüler sosyal medya platformlarının kullanıcı sayısında düşüş yaşandığını ifade eden Uraloğlu, en büyük düşüşün X platformunda görüldüğünü belirtti. Geçen yıl 22,7 milyon kullanıcıya sahip olan X’in kullanıcı sayısı yüzde 14,2 düşerek 19,5 milyona geriledi.
Instagram kullanıcı sayısında yüzde 5 azalma ile 53,8 milyona, Facebook kullanıcı sayısında ise yüzde 1,3 azalma ile 34,3 milyona düştüğünü aktaran Uraloğlu, buna karşın TikTok’un kullanıcı sayısının yüzde 9,3 artış göstererek 39 milyona ulaştığını söyledi.
Dijital alışkanlıklar
Raporda, dünya genelinde çevrim içi alışveriş yapanların oranının yüzde 55,2 olduğu, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 57,9’a çıktığı belirtildi. Dijital içerik satın alma oranlarının dünya genelinde yüzde 65,9, Türkiye’de ise yüzde 65,4 olduğu kaydedildi.
Uraloğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Dünyada en çok ziyaret edilen internet sitesi Google. Çevrim içi marka araştırması için en çok kullanılan kanal yüzde 32,9 ile arama motorları. Bunu yüzde 32,8 ile televizyon reklamları takip ediyor. Dünya genelinde reklam engelleyici uygulama kullanan internet kullanıcılarının oranı yüzde 32,3, Türkiye’de ise yüzde 30,9.”