Üretim maliyetindeki artış gümüş arzını tehdit ediyor
Gümüş fiyatlarının belli bir süre daha ons başına 20 doların altında kalmasının, birinci gümüş üreticilerinin en az yüzde 10’unun operasyonlarından kar elde edememesine yol açacağı uyarısı yapılıyor. Bu da küresel gümüş arzının muhtemelen azalmasına neden olacak.

Maliyet artışı gümüş üretiminde risk unsuru. Madencilik endüstrisinde üretici fiyat endeksi (PPI) tedarik zinciri sorunları ve tüketici ürünlerindeki enflasyon nedeniyle pandeminden bu yana yüzde 160 artış gösterdi. Gümüş fiyatları genellikle madencilik PPI verisiyle korelasyon içinde hareket eder fakat pandemiden bu yana bu bağ ciddi bir kopma gösterdi.
Zira gümüş üreticilerinin maliyetlerinin yükseldiği bir dönemde gümüş fiyatlarında son iki yılın en düşük seviyelerine doğru düşüş yaşandı. Birincil gümüş arzının önemli bir bölümü düşük marjlara sahip küçük ölçekli madenlerden geliyor.
20 doların altında kalması karlılığı ortadan kaldırıyor. O nedenle gümüş fiyatlarının belli bir süre daha ons başına 20 doların altında kalmasının, birinci gümüş üreticilerinin en az yüzde 10’unun operasyonlarından kar elde edememesine yol açacağı uyarısı yapılıyor. Bu da küresel gümüş arzının muhtemelen azalmasına neden olacak.
Küresel birincil gümüş üretimi yıllık 820 milyon ons, başka bir deyişle 24 bin ton civarında. Bu üretime en büyük katkıyı yıllık 5 bin 600 ton ile Meksika yapıyor. Ülkenin bilinen rezervi 40 bin tona yakın.
İkinci büyük üretici 3 bin 400 tonluk üretimiyle Çin. Ülkede gümüş üreticisi Çin’de gümüş üretiminin önemli bir bölümü kurşun ve çinko madenciliği yan ürünü olarak elde ediliyor. Çin’i 3 bin ton ile Peru izliyor. Bu üç ülke küresel üretimin yüzde 50’sini gerçekleştiriyor. Diğer büyük üreticiler Şili, Avustralya, Bolivya, Rusya, Polonya, ABD ve Arjantin olarak sıralanıyor.